Specials

Ευρωπαϊκή λίστα και Έλληνες: Τι ισχύει, ποιες είναι οι δυο κατηγορίες γηγενών

0

Κάθε καλοκαίρι, με φόντο τις λίστες που πρέπει να δηλώσουν οι ομάδες στην UEFA, ξεκινά η συζήτηση που αφορά τους κανονισμούς και τους περιορισμούς αναφορά με την 25άδα που δηλώνουν οι ομάδες. Η UEFA διατηρεί τους περιορισμούς αναφορικά με τη μίνιμουμ παρουσία γηγενών ποδοσφαιριστών.

Λίστα με 25 παίκτες εκ των οποίων οι 8 γηγενείς

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει 25 ποδοσφαιριστές στην Α’ λίστα της. Εξ αυτών, τουλάχιστον οι 8 πρέπει να είναι «γηγενείς». Η UEFA θεωρεί ως γηγενή έναν «locally trained player». Αυτό σημαίνει πως ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει προπονηθεί σε ομάδα της χώρας για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ των 15 και των 21 ετών. Για κάθε έναν λιγότερο παίκτη που δηλώνεται ως «γηγενής», αφαιρείται μια θέση στην Α’ λίστα. Αν πχ μια ομάδα έχει δηλώσει ως γηγενείς 6 παίκτες, τότε μπορεί να δηλώσει συνολικά 23 ποδοσφαιριστές στη λίστα Α.

Οι δυο κατηγορίες γηγενών

Οι «γηγενείς» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι ποδοσφαιριστές που ανήκαν στην ομάδα για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ των 15 και των 21 ετών. Η δεύτερη είναι οι ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε άλλες ομάδες της ίδιας ομοσπονδίας με την ομάδα που δηλώνει ευρωπαϊκή λίστα για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ των 15 και των 21 ετών. Η ιδιαιτερότητα είναι η εξής: Στην 8άδα των γηγενών δεν μπορούν να προσμετρηθούν παραπάνω από 4 ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία (έχουν προπονηθεί σε άλλες ομάδες).

Το παράδειγμα με ξένους γηγενείς και Έλληνες μη γηγενείς

Σύμφωνα με τον κανονισμό της UEFA, ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει τρία χρόνια σε Ελληνική ομάδα από τα 15 του ως τα 21 του, δεν μπορεί να θεωρηθεί γηγενής για μια Ελληνική ομάδα. Στην κατηγορία των Ελληνων αλλά μη γηγενών ανήκουν πχ ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος και ο Τάσος Δώνης. Στην κατηγορία των μη Ελληνων αλλά γηγενών ανήκουν οι Ενέα Μιχάι και Έργκους Κάτσε.

Τα παραδείγματα με τις Ελληνικές ομάδες

Τη σεζόν 2020-21, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ δεν δήλωσαν 25 ποδοσφαιριστές και αυτό διότι δεν είχαν δηλώσει 8 γηγενείς. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είχε δηλώσει 23 ποδοσφαιριστές και ο Ολυμπιακός 24.

Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ, στην Α’ λίστα είχε 23 ποδοσφαιριστές και όχι 25 διότι είχε δηλώσει 6 «γηγενείς»: Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Αντόνιο Τσόλακ, Μιγκέλ Άνχελ Κρέσπο, Μάτος, Ομάρ ελ Καντουρί, Άντερσον Εσίτι, Δημήτρης Γιαννούλης, Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον, Φερνάντο Βαρέλα, Λευτέρης Λύρατζης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Ενέα Μιχάι, Τόμας Μουργκ, Νίκολοζ Νινούα, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Στέφαν Σβαμπ, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Κάρολ Σβιντέρσκι, Χάρης Τσιγγάρας, Μουσά Ουαγκέ, Άντριγια Ζίβκοβιτς.

Το παράδειγμα της ΑΕΚ είναι χαρακτηριστικό του διαχωρισμού των γηγενών. Η «Ένωση», τη σεζόν 2020-21, είχε δηλώσει 23 ποδοσφαιριστές και όχι 25. Αν και είχε συνολικά 8 γηγενείς, μόνο οι 6 μπορούσαν να υπολογιστούν, καθώς αυτοί που ήταν «μεγαλωμένοι» στην ακαδημία της ΑΕΚ ήταν δυο.

Α’ λίστα (23, 6 ‘γηγενείς’): Παναγιώτης Τσιντώτας, Γιώργος Αθανασιάδης, Μιχάλης Μπακάκης, Έλντερ Λόπες, Ιονούτς Νεντελτσεάρου, Ζίγκα Λάτσι, Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, Εμανουέλ Ινσούα, Στράτος Σβάρνας, Νασίμ Χνιτ, Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Νέναντ Κρίστισιτς, Σιμόες, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος, Γεβγέν Σάκχοβ, Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, Λιβάι Γκαρσία, Μάρκο Λιβάγια, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Χρήστος Αλμπάνης, Μουαμέρ Τάνκοβιτς, Νέλσον Όλιβέιρα

 

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Specials