Specials

Γκιμτσεόν Σανγκμού: Η ποδοσφαιρική ομάδα που δέχεται ως παίκτες μόνο φαντάρους!

0

Η ιστορία της Γκιμτσεόν Σανγκμού, της μοναδικής ομάδας παγκοσμίως, η οποία μπορεί να εγγράφει στο ρόστερ της μόνο παίκτες, που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία στις ένοπλες δυνάμεις στη Νότια Κορέα.

Έχουμε δει ομάδες που δεν μπορούν βάσει του καταστατικού τους να έχουν ξένους παίκτες (Αθλέτικ Μπιλμπάο), έχουμε δει ομάδες που δεν μπορούν να αποκτήσουν γενικότερα παίκτες, αφού η πολιτική ενίσχυσή τους περιορίζεται μόνο στον προβιβασμό παιδιών από την ακαδημία (Τσερτάνοβο Μόσχας). Δεν είχαμε όμως ποτέ ακούσει ξανά για ομάδα που μπορεί να έχει στο ρόστερ της μόνο παίκτες που κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, όπως γίνεται με την Γκιμτσεόν Σανγκμού από την Νότιο Κορέα. Ένας βασικός λόγος που το φαινόμενο αυτό σπανίζει είναι και το γεγονός πως ελάχιστες χώρες έχουν υποχρεωτικό στρατό.

Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε την ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας, τον λόγο που θεσπίστηκε ο συγκεκριμένος περιορισμός στην κατάρτιση του ρόστερ της, αλλά και το που βρίσκεται σήμερα.

Η κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας και η υποχρεωτική στράτευση

 

Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι η χερσόνησος της Κορέας είναι χωρισμένη σε δύο κράτη, τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Ο διαχωρισμός αυτός έλαβε χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι δύο μεγάλες δυνάμεις των νικητών, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ αποφάσισαν να την «κόψουν» στα δύο παίρνοντας η κάθεμία από ένα κομμάτι. Η Βόρεια που πήγε στα χέρια της ΕΣΣΔ απέκτησε ένα κομμουντιστικό καθεστώς ενώ η Νότια απέκτησε ένα καθεστώς στα πρότυπα του τότε δυτικού κόσμου και των ΗΠΑ.

Το 1950 η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στην Νότια με στόχο την κατάκτησή της και την επανένωση της χερσονήσου. Η επίθεση εν τέλει εξουδετερώθηκε μετά από στρατιωτική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, που απέκρουσαν την εφόρμηση των Βορειοκορεατών. Μάλιστα, οι Αμερικανοί δεν έμειναν απλώς στην άμυνα και προσπάθησαν να επιτεθούν κι εκείνοι με την σειρά τους στην Βόρεια Κορέα, όμως μετά από στρατιωτική βοήθεια της Κίνας προς την δεύτερη, η επιχείρησή τους απέτυχε. Όλα αυτά σ’ έναν πόλεμο που διήρκεσε τρία χρόνια και είχε περίπου 1,5-4,5 εκατ. χαμένες ανθρώπινες ζωές τόσο από αμάχους όσο και από στρατιώτες.

Με την λήξη του πολέμου τα δύο κράτη συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, όμως δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα, γραφειοκρατικά μιλώντας, οι δύο πλευρές να είναι ακόμα σε πόλεμο. Στα σύνορα ανάμεσά τους έχει δημιουργηθεί η DMZ, η λεγόμενη ζώνη αποστρατικοποίησης, που αποτελεί μία από τις πιο αυστηρά φυλαγμένες περιοχές του κόσμου.

Οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει ιδιαίτερα βήματα συμφιλίωσης και γι’ αυτό παραμένουν πολύ ενεργές στρατιωτικά. Στην αναλογία κατοίκων προς στρατιώτες κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Διαβάστε τη συνέχεια

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Specials