SpecialsTalent Profile

Η ιδανική 11άδα U23 με βάση την ανάλυση δεδομένων: Κέντρο (vid)

0

Η σύνθεση μιας 11άδα με παίκτες κάτω των 23 ετών βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και το μοντέλο Role Discovery του statsperform.com περνάει στη μεσαία γραμμή.

Έως τώρα, έχουμε διαλέξει τον τερματοφύλακά μας και την σύνθεση της άμυνας σε διάταξη 4-3-3. Οι μέχρι τώρα επιλογές μας είναι παίκτες οι οποίοι διαπρέπουν στους ρόλους τους χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και τα πρώτα ονόματα που θα σκεφτόταν κάποιος στην ερώτηση «για αυτή την δουλειά στο γήπεδο, ποιόν θα διάλεγες;». Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι πως έχουν χαρακτηριστικά και αγωνιστικές συμπεριφορές ανάλογες των κορυφαίων παικτών στους ρόλους τους ανά την Ευρώπη.

Η ομάδα μας απαρτίζεται από έναν αριστερό μπακ ο οποίος αρέσκεται να βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο, έτσι ώστε να δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ από τα άκρα (Ενεργός Οργανωτής με Πλάτος), δύο Αμυντικούς Προωθητές στην «καρδιά» της άμυνας, οι οποίοι ανεβαίνουν ψηλά στο γήπεδο για να τρυπούν τις αντίπαλες άμυνες με τις διαπεραστικές πάσες τους και έναν δεξιό μπακ ο οποίος προφέρει ισορροπία με το να προβλέπει τον κίνδυνο, να επεμβαίνει στο παιχνίδι του αντιπάλου και αφού κερδίσει την κατοχή για την ομάδα μας να φροντίζει για την ασφαλή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση με τις χαμηλού ρίσκου πάσες του (Ασφαλής Προωθητής με Πλάτος).

Υπενθυμίζουμε τις δύο βασικές μας προϋποθέσεις. Πρώτον οι παίκτες μας είναι έως 23 ετών και δεύτερον δεν είναι παγκοσμίου φήμης. Όπως για παράδειγμα οι Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Κιλιάν Εμπαπέ και Έρλινγκ Χάαλαντ.

Σειρά παίρνει το κέντρο. Συγκεκριμένα, οι δύο από τους τρεις του άξονα είναι δύο 22χρονοι μέσοι από το ολλανδικό πρωτάθλημα.

Αμυντικός μέσος: Τέουν Κουπμέινερς (22) – ΑΖ Αλκμάαρ

Κεντρικός μέσος: Τζόι Βέερμαν (22) – Χερενφέιν


Ο Τέουν Κουπμέινερς είναι προϊόν των ακαδημιών της Αλκμάαρ και έγινε δεύτερος αρχηγός της ομάδας μόλις στα 21 του χρόνια.


Μετά την αποχώρηση του Γκους Τιλ το προηγούμενο καλοκαίρι, φόρεσε το περιβραχιόνιο στο μπράτσο του ολλανδικού συλλόγου. Θα είναι παρτενέρ του Τζόι Βέερμαν στο κέντρο, ο οποίος αγωνίζεται για δεύτερη σεζόν με την Χερενφέιν.



Όπως οι περισσότερες ομάδες στην Ολλανδία, έτσι και η Αλκμάαρ, ακολουθεί μία συγκεκριμένη φιλοσοφία παιχνιδιού από τις ακαδημίες μέχρι και την πρώτη ομάδα. Το γεγονός πως ο Κουπμέινερς είναι ένας τεχνικά άρτιος ποδοσφαιριστής σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή του στις ακαδημίες της ΑΖ τον έχουν κάνει ένα πολυδιάστατο παίκτη. Έχει τη νηφαλιότητα και την οξυδέρκεια να παίζει τόσο στο κέντρο της άμυνας όσο και στον άξονα του γηπέδου. Για τον λόγο αυτό θα έχει θέσει με βάθος στην τριάδα του κέντρου μας.

Ο Τζόι Βέερμαν με την σειρά του, είναι μέλος ενός νεανικού συνόλου στην Χερενφέιν, με το ταλέντο να είναι άφθονο σε περιπτώσεις όπως του Μίτσελ Βαν Μπέργκεν, Άριεν Βαν Ντερ Χέιντε και Σβεντ Μπέντζαμιν (δανεικός από την Γκενκ).

Ο πρώην παίκτης της Φόλενταμ, είχε μία πολύ γεμάτη σεζόν για το 2019-20, καθώς αγωνίστηκε 1869 λεπτά, δημιούργησε 54 ευκαιρίες για γκολ (2,4 ανά 90’), μοίρασε πέντε ασίστ και σκόραρε τέσσερα γκολ. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο συνεχίζει σε επίσης υψηλά επίπεδα απόδοσης. Σε 931 λεπτά συμμετοχής, είναι τρίτος στην δημιουργία ευκαιριών με 24, έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ και έχει βρει δίχτυα τρεις φορές. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τις περσινές του επιδόσεις.

Με βάση το τι τείνουν να κάνουν στο γήπεδο, αμφότεροι οι δύο ολλανδοί θα έχουν τον ίδιο ρόλο. Αυτός είναι ο Κεντρικός Διανομέας, ρόλος ο οποίος έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτόν του Αμυντικού Προωθητή (ρόλο που έχουν και οι δύο κεντρικοί μας αμυντικοί). Η λογική πίσω από αυτή την επιλογή, έχει να κάνει με την συμμετοχή τους στον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων τους και την τοποθεσία από την οποία ξεκινούν οι πάσες τους και το που καταλήγουν, στοιχεία τα οποία αποτέλεσαν βασικά κριτήρια για την ανάθεση των ρόλων τους από το Role Discovery.

Για παράδειγμα ο Σουρς, ο οποίος αγωνίζεται στον Άγιαξ, βρίσκεται σε μία ομάδα με υψηλά ποσοστά κατοχής και συνήθως συναντά αντιπάλους με πίεση στα χαμηλά σημεία του γηπέδου. Αυτό σημαίνει πως ο νεαρός σέντερ μπακ πατάει πολύ ψηλότερα στο γήπεδο σε σύγκριση με τους αμυντικούς των ομάδων με χαμηλά ποσοστά κατοχής. Αυτό είναι σύνηθες σε ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Μπάγερν Μονάχου, όπου ο μέσος όρος επαφών με την μπάλα των κεντρικών αμυντικών είναι πιο κοντά στη μέση του γηπέδου, κάτι που θα ήταν πιο προφανές για τους κεντρικούς της ομάδας.

Οι Κουπμέινερς και Βέερμαν έχουν επίσης την ικανότητα να διανύουν μέτρα με την μπάλα όταν βρίσκουν ελεύθερο χώρο, γεγονός που τους κατατάσσει στους κορυφαίους 15 στα «κουβαλήματα» μπάλας στο πρωτάθλημα (Κουπμέινερς 131, Βέερμαν 139). Ο Κουπμέινερς ο οποίος έχει θέση πιο πίσω στο γήπεδο, αρέσκεται στο να παίρνει την μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς κι έτσι έχει κατά μέσο όρο 10,7 μέτρα μεταφοράς της μπάλας στα πόδια του.



Αν συγκρίνουμε την αμεσότητα των προσπαθειών τους στο «κουβάλημα» της μπάλας, οι οποίες ορίζονται από την απόσταση της κάθε μεταφοράς με κατεύθυνση την αντίπαλη εστία, ο αρχηγός της Αλκμάαρ είναι ο πιο άμεσος από τους δύο, όπως μας δείχνουν οι χάρτες παραπάνω. Παρά τις (μικρές) διαφορές τους όταν μεταφέρουν την μπάλα στα πόδια και οι δύο έχουν δημιουργήσει τον ίδιο αριθμό ευκαιριών με αυτόν τον τρόπο (2) την εφετινή σεζόν.

Ο χάρτης του Βέερμαν μας αποδεικνύει την ικανότητά του να ξεπερνά αντιπάλους μέσα στην… πολυκοσμία στα μισά του γηπέδου και παρόλο που έχει λιγότερες ευκαιρίες για να το κάνει, δείχνει εξίσου ικανός να απομονώνει αντιπάλους σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και να εισβάλει στην αντίπαλη περιοχή ευκαιρίας δοθείσης. Έως τώρα έχει εφτά επιτυχημένες ντρίμπλες στη σεζόν.



Από την άλλη, ο Κουπμέινερς έχει την τάση να… ταξιδεύει με την μπάλα στον άξονα του γηπέδου. Συνήθως παίρνει την μπάλα λίγο πίσω από το κέντρο πριν επιχειρήσει να την μεταφέρει στο αμυντικό μισό του αντιπάλου με κατεύθυνση την αριστερή πτέρυγα.



Με αυτό το δίδυμο στο κέντρο, θα βασιστούμε περισσότερο στον Βέερμαν για να φτιάξει καταστάσεις τόσο στο επιθετικό τρίτο όσο και πιο πίσω από αυτό. Είναι σίγουρο πως έχει την ικανότητα να το κάνει, καθώς μόνο ο Ντούσαν Τάντιτς του Άγιαξ με 33 και Στίβεν Μπεργκουίς της Φέγενοορντ με 25 έχουν δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από αυτόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Ο χάρτης των αναμενόμενων ασίστ του Βέερμαν (xAssists), υποδεικνύει τα σημεία από τα οποία μοιράζει πάσες σε κανονική ροή παιχνιδιού (Open Play) και υπερτονίζει τις πάσες οι οποίες είτε έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό να γίνουν ασίστ είτε έγιναν τελικά ασίστ. Η πλειοψηφία των πασών του προέρχονται από την αριστερή πλευρά του γηπέδου ωστόσο, είναι εμφανές πως καλύπτει όλες τις περιοχές στο μισό του αντιπάλου.



Με τον Κουπμέινερς στο πλευρό του Βέερμαν θα έχουμε την αναγκαία ισορροπία στον άξονα, δίνοντας ελευθερία κινήσεων στον μέσο της Χερενφέιν. Ο Βέερμαν θα κινείται σε όλο το μήκος του γηπέδου και θα έχει την ελευθερία επιλογών με σκοπό η δημιουργικότητά του να λάμψει. Παρόλο που ο Κουπμέινερς δεν δημιουργεί τόσες ευκαιρίες όσες ο Βέερμαν, θα χρησιμοποιήσουμε την μέτρηση Αξίας Κατοχής (Possession Value), για να δείξουμε πως οι ενέργειές του με την μπάλα αυξάνουν την πιθανότητα να σκοράρει η Αλκμάαρ στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα. Με τον δείκτη Αξίας Κατοχής να είναι στο 0,32 ανά 90 λεπτά, καταλαβαίνουμε πως συνεισφέρει ένα τρίτο του γκολ ανά παιχνίδι, μία από τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην ομάδα του.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι ακαδημίες των κορυφαίων ολλανδικών ομάδων έχουν μία συνεχή παραγωγή ταλαντούχων ποδοσφαιριστών οι οποίοι φτάνουν στην πρώτη ομάδα για να πάρουν την θέση άλλων ταλαντούχων παικτών οι οποίοι έφυγαν για ομάδες του εξωτερικού έναντι μεγάλων ποσών. Οι Κουπμέινερς και Βέερμαν έχουν σίγουρα την ικανότητα να ακολουθήσουν τα βήματα αυτών των Ολλανδών που έχουν μετακομίσει στα κορυφαία πρωταθλήματα (Ντε Λιχτ, Φράνκι Ντε Γιόνγκ, Φαν ντε Μπέεκ λίγα από τα πολλά παραδείγματα). Εάν όντως γίνει αυτό μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι πως θα έρθουν και οι επόμενοι για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα της παραγωγής παγκοσμίου κλάσης ποδοσφαιριστών από τις ολλανδικές ακαδημίες.

Ρόλος: Κεντρικός Διανομέας/Αμυντικός Διανομέας. Παρόμοιος με Τζόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου) και Εμρέ Τσαν (Μπορούσια Ντόρτμουντ)


Επιτελικός Μέσος: Γιουσούφ Γιαζίκι (23) – Λιλ



Συμπληρώνουμε την μεσαία γραμμή με τον Γιουσούφ Γιαζίκι, 23χρονο Τούρκο που αγωνίζεται στην Λιλ.



Ο Γιαζίκι πήρε μεταγραφή για την Λιλ από την Τραμπζονσπόρ το καλοκαίρι του 2019 έπειτα από τρεις γεμάτες σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα. Έχει ήδη αγωνιστεί για πάνω από 10.000 λεπτά σε επίπεδο πρώτης ομάδας και την εφετινή σεζόν φαίνεται να πιάνει το «ταβάνι» των δυνατοτήτων του το οποίο είναι ψηλό.

Σύμφωνα με το Role Discovery, ο διεθνής Τούρκος έχει τον ρόλο του Επιθετικού Συνδέσμου το οποίο σημαίνει πως παίρνει θέσεις κεντρικά και ψηλά στο γήπεδο και κινείται στους κενούς χώρους για να πάρει την μπάλα στα πόδια του. Όταν γίνει κάτοχος της μπάλας, ο Επιθετικός Σύνδεσμος, συνηθίζει να την μοιράζει στα πλάγια ή σε κεντρικές θέσεις μπροστά από αυτόν. Σύμφωνα με το προφίλ ρίσκου/ανταμοιβής του Γιαζίκι, προσπαθεί να δώσει πάσες οι οποίες είναι δύσκολο να βρουν συμπαίκτη, καθώς προσπαθεί να ανοίξει την άμυνα του αντιπάλου και να διεισδύσει στην αντίπαλη περιοχή.

Ο παίκτης της Λιλ, έχει υψηλή τεχνικά κατάρτιση και φαρμακερό αριστερό πόδι. Τα χτυπήματα του στην μπάλα είναι πολύ καλά, κάτι το οποίο δικαιολογεί την αρέσκεια του στο να σουτάρει από απόσταση. Τα δύο συνεχόμενα χατ-τρικ που πέτυχε με αντιπάλους την Σπάρτα Πράγας και την Μίλαν, εκτός έδρας, ήρθαν για να μεγαλώσουν περισσότερο την φήμη του.

Ο Γιαζίκι κατέχει μία μοναδική ευχέρεια στο να δημιουργεί έξτρα χώρο, όντας ικανός να υποδέχεται την μπάλα και να την φέρνει γρήγορα σε σημείο που το επιτρέπει να σουτάρει προς την εστία. Του αρέσει να σουτάρει από όλα τα σημεία και η μέση απόσταση των σου είναι 17,3 μέτρα. Ο χάρτης των σουτ από τους αγώνες που έπαιξε για το Γιουρόπα Λιγκ την εφετινή σεζόν, αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω καθώς ξεπέρασε τα αναμενόμενα γκολ του κατά 4,6.



Παρόλο που ξεχωρίζει στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας του, ο Γιαζίκι, δεν έχει πάρει αντίστοιχο χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, έχοντας αγωνιστεί μόλις στο 27% των διαθέσιμων λεπτών. Αυτό δεν τον εμπόδισε από το να είναι χρήσιμος για την ομάδα του ερχόμενος από τον πάγκο. Δημιουργεί 4,4 ευκαιρίες για γκολ ανά 90 λεπτά κι έτσι έχει την καλύτερη επίδοση στο γαλλικό πρωτάθλημα.



Πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο, ο 23χρονος σίγουρα ελπίζει πως θα είναι στα πλάνα της Τουρκίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022. Η εθνική ομάδα των γειτόνων μας έχει μία στιβαρή και νεανική αμυντική γραμμή αποτελούμενη από τους Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Καγκλάρ Σογιουντσού (Λέστερ) και τον συμπαίκτη του Γιαζίκι στη Λιλ, Ζεκί Τσελίκ. Δεδομένου πως και επιθετική τους γραμμή είναι επίσης δυνατή με τους Τσεκ Τοσούν (Έβερτον) και Τσενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ), ο εκλέκτορας Σενιόλ Γκιουνές θα εύχεται πως με την προσθήκη του Γιαζίκι (συν την ποιότητα του Χακάν Τσαλχάνογλου) θα φτιάξει ένα σύνολο που θα οδηγήσει τους Τούρκους σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 2002 και την πορεία τους ως τα ημιτελικά.

Ρόλος: Επιθετικός Σύνδεσμος. Παρόμοιος με Λαουτάρο Μαρτίνεζ (Ίντερ) και Ντάρβιν Νούνιεζ (Μπενφίκα)

Έχοντας ολοκληρώσει και την σύνθεση του κέντρου η ομάδας παίρνει για τα καλά μορφή. Με δύο κεντρικούς διανομείς οι οποίοι μεταφέρουν την μπάλα ψηλά στο γήπεδο κι έναν επιθετικό σύνδεσμο μπροστά τους, προσφέροντας την διττή απειλή είτε ψάχνοντας πάσες στην αντίπαλη περιοχή με στόχο τους επιθετικούς μας είτε απειλώντας μόνος με μακρινά σουτ.




Ηλίας Αποστολόπουλος

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Specials