Football storiesTactical analysis

Λουτσέσκου και Μαρτίνς σκέφτηκαν το ίδιο αλλά τους «πρόδωσε» η τύχη

0

Το Άρης – ΠΑΟΚ και το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είχαν μεταξύ τους ένα κοινό στοιχείο, που μας δίνει ένα από τα κύρια κάδρα της τακτικής προσέγγισης αμφοτέρων των αγώνων: ο γηπεδούχος πήγε στο ημίχρονο με σκορ 1-0 υπέρ του. Κοινή ήταν και η λύση που σκέφτηκαν αλλά και ο τρόπος που την εφάρμοσαν οι προπονητές των ομάδων που κυνηγούσαν την ισοφάριση, ο Ραζβάν Λουτσέσκου για τον ΠΑΟΚ και ο Πέδρο Μαρτίνς για τον Ολυμπιακό.

Τι ακριβώς έκαναν οι δύο προπονητές για να αλλάξουν την κατάσταση;

Με τα πράγματα να μην έχουν πάει καθόλου καλά στο πρώτο ημίχρονο για τις ομάδες τους όσον αφορά στη φάση επίθεσης και στο δημιουργικό κομμάτι, η λύση ήταν η αύξηση του ποσοστού κατοχής και κυρίως η βελτίωση της ποιότητας της κατοχής μπάλας. Να την έχω στα πόδια μου αλλά να τη χρησιμοποιήσω και ουσιαστικά. Μπάλα και ποιότητα σημαίνουν Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Ματιέ Βαλμπουενά. Και οι δύο μπήκαν στο 60ό λεπτό για να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Ο κατάκοπος αφάνας είχε ένα μισάωρο

Απ’ την αρχή του δεύτερου ημιχρόνου στο Βικελίδης ο Άρης άλλαξε προσέγγιση. Από το να κάνει άμυνα στα 2/3, πλέον αποφάσισε να οπισθοχωρήσει στο κέντρο και να περιμένει με λιγότερα ρίσκα τον ΠΑΟΚ. Ο τελευταίος ήταν εντελώς ανήμπορος να συνδέσει τις γραμμές του στα πρώτα 45 λεπτά, για αυτό και ο Λουτσέσκου έριξε από το 46′ στη μάχη τον Αουγκούστο αντί του Σβαμπ. Βέβαια, ο Σβαμπ ήταν ο λιγότερο «ένοχος» για την κακή εικόνα του ΠΑΟΚ στο δημιουργικό κομμάτι, αφού η έλλειψη υποστήριξης από τους Κούρτιτς και Σοάρες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Με τον Άρη πιο χαμηλά, ο ΠΑΟΚ βρήκε ευκολότερα περισσότερες πάσες, έστω και παράλληλα. Γύρνα γύρνα, κάποια στιγμή θα έβγαζε μια, δύο, τρεις πάσες κλειδιά. Την κατάσταση μαρτυρούν και τα ποσοστά κατοχής που άλλαξαν δραματικά: Άρης και ΠΑΟΚ τελείωσαν το ματς με 44-56% αντίστοιχα, αλλά μόνο στο δεύτερο ημίχρονο η τιμή κυμάνθηκε στο 36-64%. Στο τέταρτο μεταξύ 60′-75′, ο ΠΑΟΚ έφτασε στο εντυπωσιακό 24-76%!

Αυτό ήταν και το σημείο που ο Λουτσέσκου πέρασε στο παιχνίδι τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Μπορεί να ναι αρκετά επιβαρυμένος, αλλά σε μια συνθήκη όπου ο αντίπαλος έχει αποφασίσει να μην ξαναεπιτεθεί οργανωμένα και περιμένει τον Δικέφαλο, η ποιότητα του Σουριναμέζου αφάνα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μόνο στα πρώτα λεπτά παραμονής του στο γήπεδο, ο Μπίσε είχε κερδίσει τρία φάουλ χάρη στο εξαιρετικό κράτημα μπάλας. Δε θα αργούσαν και οι καλές ιδέες σε μεταβιβάσεις…

Φουλ του δέκα στη Λεωφόρο από Μαρτίνς

Στο 60ό λεπτό στη Λεωφόρο, ο Μαρτίνς αποφάσισε ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώριο να συνεχίσει στην ίδια ρότα του παθητικού πρωταγωνιστή. Το 4-2-3-1 έγινε καθαρό 4-3-3 με την είσοδο των Μπουχαλάκη, Φορτούνη και Βαλμπουενά, με τους δύο τελευταίους και τον Αγκιμπού Καμαρά να συνθέτουν ουσιαστικά μια τριπλέτα από «δεκάρια» στο κέντρο του Ολυμπιακού, χωρίς ευδιάκριτες θέσεις στο γήπεδο. Ο στόχος φυσικά ένας: ραγδαία αύξηση της ποιότητας και βελτίωση των δυνατοτήτων των «χαμένων» και ζαλισμένων ερυθρολεύκων με τη μπάλα, ώστε να έρθει η ισοφάριση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίχρονο ο φορ των Πειραιωτών, ο Ελ Αραμπί, δεν κατέγραψε καμία ενέργεια στην περιοχή του Παναθηναϊκού και κανένα σουτ γενικά. Ό,τι έκανε η ομάδα του Μαρτίνς ήταν οι αντεπιθέσεις με Μασούρα και Γκάρι στην αρχή και έπειτα τέλος…

Η ορμή που πήρε ο Ολυμπιακός με την τριπλή αλλαγή ήταν μεγάλη και σοφά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέσυρε τον Μαουρίτσιο (βάζοντας Βιγιαφάνιες) και λίγο αργότερα άλλαξε τον σχηματισμό του από 4-2-3-1 σε φλατ 4-3-3 με τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ στην ευθεία (Βιγιαφάνιες, Πέρεθ, Αλεξανδρούπολος). Ο κόουτς του «τριφυλλιού» κατάλαβε σε τέτοιον βαθμό ότι στο τελευταίο εικοσάλεπτο η ομάδα του θα άλλαζε ρόλο, από ομάδα πρωτοβουλίας σε ομάδα που υπερασπίζεται το προβάδισμα της παίζοντας μόνο με αντεπιθέσεις πλέον, που αντικατέστησε τον καθαρόαιμο φορ Ιωαννίδη με τον γρήγορο και επικίνδυνο στην επιθετική μετάβαση Καρλίτος.

Ο Ολυμπιακός είχε μπροστά του ένα γεμάτο εικοσάλεπτο να διαβρώσει την «πράσινη» άμυνα με πολλά «δεκάρια», ποιότητα, και έναν Βαλμπουενά που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο ξανά φέτος σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή να βγάλει χάρη στις ικανότητες του τον Ολυμπιακό από τη δύσκολη θέση.

Είχαν την ίδια σκέψη και την ίδια κατάληξη…

Όλα καλά, αλλά δεν ρωτήσαμε την τύχη. Δέκα λεπτά μετά την είσοδο του Μπίσεσβαρ, ο Μιχάι θα δει κόκκινη κάρτα και θα αναγκάσει τον Λουτσέσκου να αποσύρει μεσοεπιθετικό (Μίτριτσα) προκειμένου να μη χαλάσει την ισορροπία στην άμυνα (συνέχισε πλέον με 4-4-1). Καλό το πλάνο με την είσοδο του ποιοτικότερου «πασέρ», αισιοδοξία βλέποντας τα ποσοστά κατοχής και την πίεση να αυξάνονται ραγδαία, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο με έναν λιγότερο να απασχολεί την υπομονετική και καλά οργανωμένη άμυνα του Άρη. Το τελευταίο εικοσιπεντάλεπτο κύλησε σαν αδιάφορο φιλικό, με μοναδική αξιοσημείωτη φάση ένα σουτ του Ολιβέιρα, που βαρέθηκε να γυρίζει τη μπάλα γύρω γύρω και διάλεξε να δοκιμάσει το πόδι του από απόσταση.

Στη Λεωφόρο, το αντίστοιχων προθέσεων και ανάλογης λογικής πλάνο του Μαρτίνς επίσης ναυάγησε λόγω ατυχίας. Εδώ αντικείμενο της σκληρής τύχης ήταν ο ίδιος ο Βαλμπουενά, στον οποίο ο Πορτογάλος προπονητής βάσιζε τις ελπίδες του. Ο Γάλλος χαφ τραυματίστηκε 25′ μετά την είσοδο του στο παιχνίδι και ο Ολυμπιακός έχασε το πιο ικανό του γρανάζι. Ο Φορτούνης με μικρότερο εύρος κινήσεων και ο πολύ κατώτερος ποιοτικά Καρβάλιο, που αντικατέστησε τον Βαλμπουενά, δεν μπορούσαν να προσφέρουν τα προσδοκώμενα. Ο Παναθηναϊκός, τουλάχιστον σε ροή παιχνιδιού, δεν ίδρωσε. Οι στατικές φάσεις των ανησύχησαν λίγο αλλά το τελικό σφύριγμα του διαιτητή δεν άργησε.

Η σκέψη ήταν ίδια, λοιπόν, από Ραζβάν Λουτσέσκου και Πέδρο Μαρτίνς, όπως ίδια ήταν και η κατάληξη: ναυάγιο λόγω… εξωτερικού παράγοντα που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Νίκος Γιαμπολδάκης
Το ταξίδι του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε όταν το 2015... αυτοπροτάθηκε στο liverpoolfans.gr για να καταγράψει μια άποψη που δεν είχε διαβάσει πουθενά και ήθελε πολύ να την πει. Αν δεν υπήρχε η Liverpool, θα την έφτιχανε ο ίδιος για να την υποστηρίζει. Η αγάπη του για το επάγγελμα, το ποδόσφαιρο και την τακτική, του επιτρέπει να μην βαριέται ποτέ τη δουλειά. Πιστεύει πολύ σοβαρά πως πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι που παίζεται στην τηλεόραση· είναι κάτι που παίζεται στους υπολογιστές αναλυτών και προπονητών. Έχει εργαστεί στο epsm24.gr και επί του παρόντος εργάζεται ως συντάκτης στο SDNA.gr, στο makedonikos.gr και είναι περήφανο μέλος στο ερασιτεχνικό - από επιλογή - και ανεξάρτητο liverpoolfans.gr.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Football stories