BloggersΣταύρος Κόλκας

O ΠΑΟΚ χρειάζεται γενναίες αποφάσεις

0

Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκει τον ΠΑΟΚ με τον Όλαφ Ρέμπε στη θέση του τεχνικού διευθυντή και τον Αμπέλ Φερέιρα σε αυτή του προπονητη.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, αποφάσισε να διατηρήσει λοιπόν τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο της ομάδας. Το γιατί είναι σαφές χωρίς να έχει γίνει κάποια δημόσια τοποθέτηση.

Αμπέλ Φερέιρα: Λίγος χρόνος, μικρότερο ρίσκο

Ο 42χρονός Πορτογάλος, διατηρήθηκε στον πάγκο. Το 3-4-2-1 που έπαιξε στο τέλος της σεζόν του έδωσε τα αποτελέσματα που χρειαζόταν και σε συνδυασμό με την επιστροφή των επτά βαθμών πήρε αυτό που ήθελε.

Στον ΠΑΟΚ έκριναν πως με έναν μήνα συνολικά από το πρώτο επίσημο παιχνίδι και με την αδυναμία της ΠΑΕ να δώσει μεγάλο ποσό στον αντικαταστάτη του, η παραμονή του Φερέιρα αποτελούσε μικρότερο ρίσκο.

Βέβαια, έχοντας εντοπίσει κάποια σημαντικά κενά στη δουλειά του, αλλά και σε αυτά της δομής του κλαμπ που δεν φέρει καμία ευθύνη ο Πορτογάλος, άλλαξε σημαντικά κομμάτια του τιμ.

Πλέον αρχιγυμναστής του ΠΑΟΚ είναι ο Δημήτρης Δανηιλίδης, προπονητής τερματοφυλάκων είναι ο Μάριο Γκαλίνοβιτς, ενώ στο ιατρικό τιμ επέστρεψε μετά από την πετυχημένη οκταετή παρουσία του ο Γιάννης Ράλλης, υποστηριζόμενος από τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Σημαντικό κομμάτι για να πείσει ο Φερέιρα πως είναι πιστός στο πρότζεκτ, είναι να αποδεχτεί τις αλλαγές και να δουλέψει με αυτές. Αν δεν το κάνει, τότε παίρνει απόσταση από το ίδιο το κλαμπ και δεν αποδέχεται την βοήθειά του. Αν το κάνει, έχει σίγουρα μεγαλύτερη τύχη για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.

Σχηματισμός: Τι μας έδειξε το φινάλε

Το 3-4-2-1 που ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν, αποδείχτηκε ένα εξαιρετικός αμυντικός σχηματισμός. Όχι τόσο γιατί στους αγώνες με ΠΑΟ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Άρη ο ΠΑΟΚ δεν δέχτηκε γκολ, αλλά ακόμη και στα ντέρμπι φωτιά με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, δεν δέχτηκε καμία ουσιαστική πίεση και έσπασε με ευκολία το πρέσινγκ του αντιπάλου.

Αποδείχτηκε βέβαια και πολύ μέτριο επιθετικά. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε ένα μόλις γκολ σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια και αυτό με τον στόπερ Ενέα Μιχάι, ενώ δεν ήταν ιδιαιτέρως πιεστικός απέναντι στις αντίπαλες ομάδες. Μπορεί να έγινε η δουλειά του στη τελική ευθεία ενός μίνι πρωταθλήματος, όμως σε βάθος χρόνου είναι σαφές πως θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με πολλούς χαμένους βαθμούς σε εύκολα θεωρητικά παιχνίδια.

Άρα, η στόχευση του Φερέιρα πρέπει να είναι διπλή. Να βελτιωθεί το δημιουργικό κομμάτι στα παιχνίδια μεγάλης ανταγωνιστικότητας, προφανώς με την προσθήκη παικτών που έχουν καλύτερα νούμερα στους φορ και στους μεσοεπιθετικούς και βέβαια, να υπάρξει εναλλακτικό πλάνο. Αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο ρόστερ είναι το καθαρό 4-3-3, απλά ο χαφ που αναζητείται δεν γίνεται να μην είναι 6, με ταχύτητα, ένταση και ικανότητα να σπάει την πίεση των αντιπάλων.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το 4-4-2, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχει άλλα φορ γιατί οι υπάρχοντες δύο έχουν αποδείξει πως δεν διαθέτουν το συνδυαστικό παιχνίδι ή ο σέκοντ στράικερ να είναι ένας από τους ΖαμπάΤζόλη που αποτελούν ερωτηματικά.

Ρόστερ: Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν

Ξεκινώντας από τους τερματοφύλακες, ο ΠΑΟΚ είναι σαφές πως θέλει έναν πιο σταθερό νούμερο ένα. Ο Πασχαλάκης έκλεισε καλά τη σεζόν, αλλά στη διάρκειά της έκανε πολλά λάθη που στοίχισαν. Ο Ζίφκοβιτς δεν μπόρεσε να αρπάξει την ευκαιρία που του δόθηκε, ενώ ο Ρέι μας έχει δείξει το επίπεδό του.

Πρώτα απ όλα, ο ΠΑΟΚ οικονομικά πρέπει να βρει λύση γιατί δεν μπορεί να πληρώνει για τερματοφύλακες τρία μεγάλα συμβόλαια. Σε πρώτη φάση πάντως, αλλάζοντας τον προπονητή τερματοφυλάκων Γιώργο Σκιαθίτη, δεν του χρέωσε κακή προπόνηση ή αδιαφορία. Αντιθέτως, η προπόνηση ήταν και σοβαρή και στοχευμένη. Αυτό που χρεώθηκε ήταν η πνευματική κατάσταση των παικτών του που δεν ήταν αυτή που έπρεπε.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν θα ήθελε άλλον τερματοφύλακα, όμως φαίνεται πως δεν μπορεί.

Στο 3-4-2-1 είναι σαφές πως οι στόπερ παίζουν κομβικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ διαθέτει έξι, αριθμός μεγάλος, όχι όμως πολύ. Ουσιαστικά είναι οι τρεις «μεγάλοι» Βαρέλα, Κρέσπο που επιστρέφει, Ίνγκασον και οι τρεις μικροί που έδειξαν πολλά. Οι Μιχαηλίδης, Μιχάι και Διαμαντής που μπορεί και να ήταν ο καλύτερος δανεισμός του ΠΑΟΚ πέρυσι.

Η εξάδα βοηθά στη προπόνηση αφού θα είναι τρεις και τρεις, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το πως θα πάρει συμμετοχές ο έκτος.

Στα χαφ υπάρχει το νούμερο, όχι όμως η σταθερότητα. Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ υπάρχουν οι Εσίτι, Αγκούστο, Τσιγγάρας που είναι καθαρά 6άρια, οι Σβαμπ, Καντουρί, Μίσιτς και Μπαλογιάννης που είναι 8άρια. Οι Μίσιτς και Αγκούστο θα αργήσουν να επιστρέψουν, οι Τσιγγάρας και Μπαλογιάννης είναι ερωτηματικά και ο Εσίτι έχει τεράστια κενά στο παιχνίδι του.

Ο ΠΑΟΚ αναζητά έναν ακόμη μέσο – σταθερά όπως ο Σβαμπ, έτσι ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Αυτή τη στιγμή αξιόπιστο είναι μόνο το δίδυμο Σβαμπ – Καντουρί και χρειάζεται σίγουρα έναν ακόμη μέχρι τουλάχιστον να επιστρέψει ο Μίσιτς που είναι σημαντικός για το παιχνίδι του.

Στα φουλ μπακ, δεξιά υπάρχει ο Ροντρίγκο, ο Μάτος και ουσιαστικά ο Λημνιός, ο οποίος σε παιχνίδια απέναντι σε κλειστές άμυνες μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα μιας και ουσιαστικά δεν θα αλλάξει και πολύ αυτό που κάνει. Ο Ροντρίγκο κακώς αμυντικά έδειξε καλύτερα δημιουργικά στοιχεία από τον Μάτος και του κέρδισε τη θέση στον συγκεκριμένο σχηματισμό, όμως ο τελευταίος αν σοβαρευτεί είναι άλλο επίπεδο. Θεωρητικά κενό δεν υπάρχει σε αυτή τη θέση, όμως στα αριστερά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο.

Εκεί υπάρχει ο Γιαννούλης που είναι ο παίκτης με τις περισσότερες πιθανότητες να πουληθεί, αλλά και ο νεαρός Τσαούσης με μέτρια σεζόν στον Βόλο. Η δυστοκία που παρατηρήθηκε και από τις δύο πλευρές στη σχέση ΠΑΟΚ – Βιεϊρίνια, στερεί από τον Αμπέλ Φερέιρα μία αξιόπιστη λύση για τη θέση και το ιδανικό για την ομάδα είναι να τα βρούνε. Όσο δεν υπάρχει Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ μπορεί να μείνει γυμνός ανά πάσα στιγμή στη θέση.

Επίθεση: Κακοστημένη με πολλά ερωτηματικά

Εδώ χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Αν θέλει ο ΠΑΟΚ να πρωταγωνιστήσει, πρέπει άμεσα να πάρει κομβικές αποφάσεις.

Αν κάτι δίδαξε η προηγούμενη χρονιά, είναι πως χωρίς ξεκάθαρο βασικό φορ δεν πας πουθενά. Οι Άκπομ Σφιντέρσκι, δεν αποτέλεσαν ποτέ σημείο αναφοράς για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται κάτι καλύτερο και σταθερό. Χρειάζεται συνέπεια και ταλέντο.

Ο Γιώργος Κούτσιας θα κάνει προετοιμασία στα 16 του χρόνια ως τοπ ταλέντο που είναι, όμως ο ρόλος του δεν μπορεί παρά να είναι κάποιες συμμετοχές όταν δεν θα καίει η μπάλα.

Στο 3-4-2-1 που επιλέγει ο Φερέιρα λοιπόν, οι δύο που παίζουν πίσω από τον φορ δεν γίνουν πλάτος. Είναι ουσιαστικά ψευτοδεκάρια ή σέκοντ στράικερ. Επίσης πρέπει να είναι παίκτες που έχουν ένταση, ατομική ενέργεια και συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Από αυτούς που διαθέτει σήμερα ο ΠΑΟΚ, αυτά τα στοιχεία – όχι σε απόλυτο βαθμό – τα έχουν ο Πέλκας, ο Τζόλης, ο Ζαμπά, ο Ουάρντα και ο Χατζηστραβός που θα δοκιμαστεί σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά.

Ο Μπίσεσβαρ υστερεί σε ταχύτητα και σκέψη, ο Στοχ έχει βαρύνει και αυτός. Αν συνυπολογίζουμε πως το πνευματικό κομμάτι του Ουάρντα υστερεί, οι Τζόλης – Χατζηστραβός είναι πρότζεκτ, ο Ζαμπά απέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Πέλκας βγάζει πολλά μυϊκά προβλήματα – ενώ λήγει και το συμβόλαιό του, ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς στη θέση αυτή αλλά και να απεμπλακεί από ένα – δύο συμβόλαια που τον επιβαρύνουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποχώρησε ο Λάμπρου, έχοντας διαπιστώσει πως και δεν ταιριάζει η θέση στα χαρακτηριστικά του, αλλά και βλέποντας πως υπάρχει μία τεράστια υπεραρρυθμία για δύο θέσεις.

Το πόρισμα

Ο ΠΑΟΚ αν θέλει να αλλάξει επίπεδο φέτος και να κατακτήσει τίτλους, είναι υποχρεωμένος αρχικά να αλλάξει πολλά στο μεσοεπιθετικό του κομμάτι, δεύτερον να λύσει την υπόθεση Βιεϊρίνια για να μπορέσει να έχει το κεφάλι του ήσυχο για την αριστερή του πλευρά και να κάνει σημαντικές τομές στη μεσοεπιθετική του γραμμή.

Αν όλα τα παραπάνω γίνουν και οι συνθήκες το ευνοήσουν, μία αλλαγή στο τέρμα θα ήταν το κερασάκι στη τούρτα.

Ο Φερέιρα θα πρέπει να βρει εναλλακτικό πλάνο που θα αποδίδει – μάλλον το 4-3-3 – σε παιχνίδια με αντιπάλους μικρότερης δυναμικής στη Τούμπα, να συνεργαστεί σωστά με το ενισχυμένο τιμ και να ενταχθεί πιο ουσιαστικά στο πρότζεκτ της ομάδας.

Ο Όλαφ Ρέμπε έχει αρκετά σύνθετο έργο βέβαια, αφού θα πρέπει να βρει τρόπο για πωλήσεις. Κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, ότι του φέρει λεφτά από εκεί δύσκολα θα στοιχίσει στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας.   

Σταύρος Κόλκας
Στα 43 του χρόνια, ο Σταύρος Κόλκας είναι πλέον ένας δημοσιογράφος που τα κάνει όλα. Έφτιαξε τη ναυαρχίδα της ενημέρωσης για την αγαπημένη του ομάδα τον ΠΑΟΚ, το PAOK24, είναι συνεκδότης της εφημερίδας Forza, διευθυντής ανάπτυξης του Libero Media Group, διευθυντής βορείου Ελλάδος στο SDNA.gr και το επόμενό του εγχείρημα είναι το Repress.gr. Έχει περάσει από όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, με παρουσία στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, τον Όμιλο Λαμπράκη, την DPG, την SportDay και όλο σχεδόν τον τοπικό Τύπο της Θεσσαλονίκης. Τον λες και έμπειρο. Όσοι δεν τον γνωρίζουν τον θεωρούν ιδιόρρυθμο και κάφρο, κάτι που δεν ισχύει για αυτούς που τον γνωρίζουν. Αυτοί τον θεωρούν ψυχοπαθή, με την καλή έννοια πάντα. Με ότι καταπιάνεται το πάει καλά, άρα μαζί με την ομάδα που στήθηκε το ίδιο θα συμβεί και εδώ στο Repress.gr

    Σχόλια

    Leave a reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Παρόμοια

    Περισσότερα Bloggers