Football storiesSpecialsΑγγλίαΓαλλίαΕλλάδαΕυρώπηΙσπανίαΙταλίαΠρωταθλήματα

Οι 10 μεταγραφές που έκαναν τα λεφτά της εποχής να μοιάζουν στραγάλια…

0

Ο Έντεν Αζάρ, ο Ζοάο Φέλιξ και ο Αντουάν Γκριεζμάν πρόσθεσαν πέρυσι τα ονόματά τους στην λίστα με τις 10 πιο ακριβές μεταγραφές. Φέτος, σε ένα αρκετά περίεργο μεταγραφικό καλοκαίρι – φθινόπωρο, κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά υπάρχουν κάποιοι που θα πάνε για τα πολλά κεράσια…

Η Παρί Σεν Ζερμέν κατέχει τις δύο πρώτες θέσεις με τους  Νεϊμάρ και Εμπαπέ  αλλά υπήρξε μια εποχή που η Serie A κυριάρχησε στην κατάταξη και ο Ντιέγκο Μαραντόνα  κατέλαβε τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη θέση.

Η δεκαετία του 1980

Ο πρωτοπόρος Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε ο πρώτος και μοναδικός παίκτης από τότε που κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στο top 10 με τις κινήσεις του στη δεκαετία του ’80.

Η Μπόκα Τζούνιορς κατέβαλε 1,75 εκ. ευρώ στην Αρχεντίνος Τζούνιορς για τις υπηρεσίες του το 1981, ενώ η Μπαρτσελόνα δαπάνησε 8 εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρει στην Ισπανία το 1982.

Η Νάπολι δεν μπορούσε να ξεπεράσει το τίμημα, αλλά τα 7 εκ. ευρώ που κατέβαλε γι ‘αυτόν το 1984 σήμαινε ότι κατέλαβε την πρώτη και την δεύτερη θέση στο top 10.

Η Μπαρτσελόνα  είχε επενδύσει πολλά εκείνη την δεκαετία για μεγάλους παίκτες , φέρνοντας τους Μαρκ  Χιούζ, Μπερντ Σούστερ, Γκάρι Λίνεκερ και Ρόναλτ Κούμαν στο Camp Nou.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε επίσης μεγάλη συμμετοχή σε μεγάλες μεταγραφές και είχε τέσσερις παίκτες στις 10 πιο ακριβές μεταγραφές της δεκαετίας του ’80.

Οι Ιταλικοί σύλλογοι πήραν τα ηνία προς το τέλος της δεκαετίας, καθώς  οι Ρουούντ Γκουλίτ, Ρομπέρτο ​​Ντοναντόνι (Μίλαν), Ιάν Ρους (Γιουβέντους), Ρούντι Βόλερ (Ρόμα) και Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε (Ίντερ) μετακινήθηκαν στην Serie A για πολλά λεφτά.

Ολυμπιακός και Λάγιος Ντέταρι

Ο Μαραντόνα ήταν ο πιο ακριβός παίκτης όλων των εποχών μέχρι το 1988, όταν ο Ολυμπιακός, ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που κατάφερε να μπει στο top-10, αγόρασε τον επιθετικό Λάγιος Ντετάρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Ο Ντετάρι είχε λάμψει με την Ουγγαρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 και δεν απογοήτευσε στην Ελλάδα, σημειώνοντας 33 γκολ σε 55 παιχνίδια για τον Ολυμπιακό.

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990:

Η Serie A κυριαρχεί

Το ιταλικό ποδόσφαιρο σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, με τη Γιουβέντους να σπάει το ρεκόρ της παγκόσμιας μεταγραφής  για να υπογράψει τον Τζιανλούκα Βιάλι για 16,5 εκ. ευρώ το 1992.

Ο Ντάρκο Πάντσεφ, ο Ίγκορ Σαλίμοφ(Ίντερ) και ο Ζαν-Πιερ Παπέν (Μίλαν) κόστισαν στους συλλόγους  12 εκ. ευρώ το ίδιο καλοκαίρι.

Η Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίστηκε στο top- 10 για πρώτη φορά το 1991 όταν υπέγραψε τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι από τον Ερυθρό Αστέρα.

Δύο χρόνια αργότερα, η Βαλένθια έδωσε 14 εκ. ευρώ στην Παρτιζάν για τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς.

Δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990

Η LaLiga προκαλεί  την Serie A

Η Πρέμιερ Λιγκ είχε δύο μεγάλες κινήσεις το 1995,o Σταν Κόλλυμορ φόρεσε την φανέλα της Λίβερπουλ για 13 εκ. ευρώ και ο Άλαν Σίρερ εγκαταστάθηκε στο Νιούκαστλ για 21 εκ. ευρώ, αλλά η  Ιταλία και η Ισπανία είχαν την ισχύ για μεταγραφές περισσότερα χρήματα.

Η Λάτσιο  δαπάνησε 29 εκ. ευρώ για τονΚρίστιαν Βιέρι, η Ίντερ δαπάνησε 28 εκ. ευρώ για το ‘’φαινόμενο’’ Ρονάλντο και 30 εκ. ευρώ για τον Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν αλλά ήταν η Μπέτις  που τον 20ο αιώνα ήταν στην πρώτη θέση. Ο κόσμος σοκαρίστηκε όταν άκουσε ότι δαπάνησαν 31,5 εκ. ευρώ για να φέρουν τον Ντενίλσον  στην Ισπανία από το Σάο Πάολο.

2000: Η αυτοκρατορία των «Γκαλάκτικος»

Η μεταγραφή του Λουίς Φίγκο  στην Ρεάλ Μαδρίτης από τη Μπαρτσελόνα δεν ήταν απλώς ξεχωριστή στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Η «βασίλισσα» πλήρωσε την ρήτρα των 60 εκ. ευρώ, για να φέρει τον Πορτογάλο στο Santiago Bernabeu.

Στη συνέχεια ο Φλορεντίνο Πέρεθ  δαπάνησε 77 εκ. ευρώ για τον Ζιντάν το 2002, και 94 εκ. ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και 67 εκ. ευρώ για τον Κακά το 2009.

Η Μπαρτσελόνα  ήταν στην κορυφή του top-10 με τα 40 εκ. ευρώ που έδωσε για τον Μαρκ Όφερμαρς αλλά δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν τους «Γκαλάκτικο» της Ρεάλ Μαδρίτης.

2002-2008: Η μεγάλη κατάθλιψη

Μόνο ο Σεφτσένκο (47 εκ. ευρώ στην Τσέλσι το 2006) και ο Ρομπίνιο (46 εκ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι το 2008) ήταν αξιοσημείωτες αναφορές σε μια εποχή όπου ο κόσμος υπέφερε από οικονομική κρίση.

Το 2009 όμως η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε παγκόσμια ρεκόρ για να φέρει τον Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Γκαρεθ Μπέιλ άφησε πίσω τον Πορτογάλο και έγινε ο πρώτος παίκτης αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 όταν μετακόμισε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η μετακίνηση του Νεϊμάρ όμως το ίδιο καλοκαίρι στην Βαρκελώνη ξεπέρασε τελικά τον Ουαλό άσο.

2017: Ο Νεϊμάρ τα ανατρέπει όλα

Ο Πόλ Πογκμπά ήταν ο πιο ακριβός παίκτης για ένα χρόνο στα 105 εκ. ευρώ πριν η Παρί Σεν Ζερμέν  ανεβάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 222 εκ. ευρώ  για την απόκτηση του Βραζιλιάνου.

Οι «μπλαουγκράνα»  επένδυσαν μερικά από αυτά τα χρήματα στο Ουσμάν Ντεμπελέ (105 εκ. ευρώ) ενώ οι Παριζιάνοι κατέβαλαν 180 εκ. ευρώ και για τον Εμπαπέ.

2019: 127 εκ. ευρώ για έναν 19χρονο

Η μεταγραφή των 100 εκ. ευρώ του Αζάρ στην Ρεάλ Μαδρίτης έγινε τόσο απλά σε με την Ατλέτικο Μαδρίτης  που πλήρωσε τη ρήτρα αποδέσμευσης 120 εκ.ευρώ του στην Μπενφίκα για τον Ζοάο Φέλιξ

Η Μπαρτσελόνα έσπασε επίσης ένα ρεκόρ μεταγραφής με την μεταγραφή του Γκριεζμάν για 120 εκ. ευρώ.

Δομινίκη Πανίδου
‘’Έχει μπάλα δεν μπορώ για καφέ’’ η φράση που έχει γίνει το μότο μου τα τελευταία χρόνια και νευριάζει τους φίλους μου. Καθημερινά θα με δεις να συζητάω για την στρογγυλή θεά ανεξάρτητα αν έχει παιχνίδι ή όχι. Απ’ την στιγμή που δεν κατάφερα να... ταλαιπωρώ την μπάλα σε μόνιμη βάση η δημοσιογραφία ήταν η λύση για να βρεθώ κοντά σε αυτό που αγαπώ, το ποδόσφαιρο.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Football stories