Specials

Οι ιδιοκτήτες Σίτι, Λειψίας, Ατλέτικο και Ιντερ έχουν σύνολο 20 ομάδες!

0

Η πολυϊδιοκτησία τείνει να γίνει…μόδα στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, με τις City Football Group και Red Bull να είναι οι «μπροστάρηδες» κι αρκετούς ακόμα επιχειρηματίες να ακολουθούν το παράδειγμά τους

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ομάδων, που έχουν σπεύσει να μεγαλώσουν την ποδοσφαιρική τους ιδιοκτησία σε δυο, τρεις ή και περισσότερες ομάδες δημιουργώντας μία πολυϊδιοκτησία.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε επειδή τους παρουσιάστηκε μία καλή ευκαιρία είτε επειδή έχουν σκοπό να επεκτείνουν την επένδυσή τους στο ποδόσφαιρο και χρειάζονται περισσότερους συλλόγους διαφορετικών χωρών ή ακόμα και ηπείρων.

Κάτι τέτοιο σαν την τελευταία περίπτωση κάνουν η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Μάντσεστερ Σίτι, City Football Group και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Λειψία και Σάλτσμπουργκ, Ρεντ Μπουλ. Με την πρώτη να έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της εννέα ομάδες σε όλο τον κόσμο και την δεύτερη πέντε αποτελούν αυτή τη στιγμή τις δυο μεγαλύτερες πολυϊδιοκτησίες ομάδων παγκοσμίως.

Υπάρχουν βέβαια και πιο απλά παραδείγματα όπως της Μονακό και της Λέστερ, που απλά βρήκαν ομάδες σε τιμή ευκαιρίας ή των Ατλέτικο Μαδρίτης και Άγιαξ, που ήθελαν με κάποιο τρόπο να επεκτείνουν το brand name τους, καθώς και οι προσωπικές φιλοδοξίες συγκεκριμένων εταιρειών ή ατόμων, όπως συνέβη με την Σουνίγκ Γκρουπ, την οικογένεια Πότσο, τον Βίνσεντ Ταν και τον Μάθιου Μπένχαμ.

Ας πάρουμε όμως όλες αυτές τις περιπτώσεις με την σειρά για να τις εξετάσουμε πιο εμπεριστατωμένα και να διακρίνουμε τις ιδιομορφίες της καθεμίας…

City Football Group

Το σήμα της City Football Group, την εταιρεία με την μεγαλύτερη πολυϊδιοκτησία ποδοσφαιρικών ομάδων παγκοσμίως!
Το σήμα του City Football Group!

Το «άνοιγμα» του χορού της πολυϊδιοκτησίας με την Μάντσεστερ Σίτι και η γρήγορη επέκταση σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε «μέλη» και πιο ενεργό γκρουπ πολυϊδιοκτησίας ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο. Κορυφαίο απόκτημά του από το οποίο ξεκίνησε κιόλας το όλο εγχείρημα είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Σεΐχης Μανσούρ απέκτησε την αγγλική ομάδα για 210εκ. λίρες το 2008 και ίδρυσε το City Football Group, όπου πλέον έχει φτάσει να αποτελείται από εννιά ομάδες.

Το δεύτερο μέλος ήρθε στην παρέα τέσσερα χρόνια αργότερα από το πρώτο «χτύπημα» με τους «πολίτες», όταν το CFG έκανε άνοιγμα προς την Αμερική. Τον Μάιο του 2013 σε συνεργασία με την ομάδα μπέιζμπολ Νιου Γιορκ Γιάνκις θα δημιουργηθεί η Νιου Γιορκ Σίτι και θα πληρωθούν τα 100εκ. δολάρια που απαιτούνταν για την θέση επέκτασης, που είχε διαθέσιμη το MLS.

Δεν θα μείνει όμως εκεί, αφού μόλις μισό χρόνο αργότερα θα επεκταθεί και στην ήπειρο της Ωκεανίας. Οι ιδιοκτήτες των «πολιτών» ξόδεψαν 12εκ. δολάρια και απέκτησαν το 80% της Μέλμπουρν Χαρτ, την οποία μετονόμασαν σε Μέλμπουρν Σίτι (αργότερα απέκτησε και το υπόλοιπο 20%, που ανήκε σ’ ένα τοπικό κονσόρτιουμ επιχειρηματιών, που είχαν την ομάδα ράγκμπι Μέλμπουρν Στορμ).

Μισό χρόνο αργότερα, τον Μάιου του 2014, οι φιλόδοξοι Άραβες έφτασαν και στην Ασία, όπου σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Nissan απέκτησαν το 20% των Γιοκοχάμα Μαρίνος της Ιαπωνίας. Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό, ωστόσο αν βάλει κανείς στην ζυγαριά και το υπόλοιπο 80% που έχει στην κατοχή της, η «συνεργάτιδα» στο συγκεκριμένο εγχείρημα Nissan, μιλάμε ουσιαστικά για ολοκληρωτικό έλεγχο της ομάδας.

Η παύση των τριών ετών και η επέκταση μέχρι τον αριθμό των εννέα ομάδων!

Οι εννέα ομάδες που αποτελούν την πολυϊδιοκτησία του City Footbal Group!
Οι εννέα ομάδες που αποτελούν το City Football Group!

Θα ακολουθήσει μία παύση διεύρυνσης των μελών του City Football Group, η οποία θα σταματήσει τον Απρίλιο του 2017 με την αγορά της Ατλέτικο Τορκί, που μετονομάστηκε τον Γενάρη του 2020 σε Μοντεβιδέο Σίτι Τορκί με αλλαγές και στο σήμα της ομάδας. Τότε, ανακοινώθηκε και η κατασκευή ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου για την ομάδα (κόστος 5εκ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2021), που θα είχε ως σκοπό να την κάνει πόλο έλξης για τα μεγαλύτερα ταλέντα της Νότιας Αμερικής.

Στα τέλη του Αυγούστου του 2017, η Χιρόνα έγινε η έκτη ομάδα, που «προσχώρησε» στο CFG, αφού αποκτήθηκε το 44,3% της ομάδας. Ακριβώς, ίδιο ποσοστό κατείχε και το Girona Football Group, που ανήκει στον αδερφό του Πεπ Γκουαρδιόλα, Πέρε. Μάλιστα, το γεγονός πως η Σίτι είχε αρχίσει να δανείζει κάποιους νεαρούς παίκτες της στην Χιρόνα ήδη από την σεζόν 2015-2016, θεωρήθηκε από κάποιους πως η βοήθεια της ομάδας προς τον αδερφό του Πεπ, είχε χρησιμοποιηθεί ως μορφή επιπλέον κινήτρου για να έρθει η πολυπόθητη υπογραφή του Καταλανού και να αναλάβει τους «πολίτες».

Φτάνουμε στον Φεβρουάριο του 2019, ώστε να προστεθεί στο CFG μία ομάδα από την πολύ ισχυρή οικονομικά Κίνα. Με την βοήθεια της China Sports Capital (54%) και της UBTECH Robotics (18%), έφτασε στα χέρια του City Football Group το 28% της Σιχουάν Τζιουνιού (ομάδα δεύτερης κατηγορίας πλέον).

Πριν καλά καλά αλλάξεις ο χρόνος, τον Νοέμβρη, το CFG ταξίδεψε λίγο δυτικότερα από την Κίνα αυτή τη φορά, στην Ινδία, σε άλλη μια πολλά υποσχόμενη οικονομία. Απέκτησε το 65% της Μουμπάι Σίτι, με τους Ινδούς Ρανμπίρ Καρπούρ και Μπιμάλ Παρέκχ να διατηρούν το 35%.

Τελευταίο και πιο φρέσκο απόκτημα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για το CFG ήταν η βελγική Λόμελ. Στις 11 Μαΐου του 2020 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Βέλγων, που αγωνίζονται στην δεύτερη κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος.

Τα λόγια του CEO Φεράν Σοριάνο για την περαιτέρω επέκταση και οι διάφορες φήμες!

Ο CEO της Μάντσεστερ Σίτι, Φεράν Σοριάνο (αλλά και των Νιου Γιορκ και Μέλμπουρν Σίτι) αποκάλυψε σε μία συνέντευξη τύπου τον Μάρτιο του 2019 ότι στην επόμενη δεκαετία είναι πιθανό να προστεθούν ακόμα 2-3 ομάδες στο CFG. Μάλιστα, δήλωσε πως το γκρουπ δεν έψαχνε πλέον για ομάδες σε χώρες της Ευρώπης, αλλά σε εκείνες που το ποδόσφαιρο δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα τόσο πολύ, όπως η Ινδία.

Από τότε υπήρξαν αρκετές φήμες για αγορά ομάδας από την Μαλαισία (εξαιτίας μίας επίσκεψης του Φεράν Σοριάνο εκεί, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό αθλητισμού της χώρας), ενώ φέτος κυκλοφόρησε πως υπήρξε ενδιαφέρον και για ρωσική ομάδα, το όνομα της οποίας δεν διέρρευσε (πιθανότατα την Ούφα), καθώς και για την γαλλική Νανσί, όμως το ξέσπασμα του κορονοϊού μπλόκαρε όλες τις συνομιλίες.

Τα δυο κομμάτια που πούλησαν οι Άραβες από την ποδοσφαιρική αυτοκρατορία τους

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του City Football Group!
Οι τρεις ιδιοκτήτες του City Football Group και τα ποσοστά τους!

Μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια και τις διάφορες αγορές ομάδων, ούτε καν η ίδια ιδιοκτησία των Αράβων δεν έμεινε αναλλοίωτη. Μπορεί ο Σεΐχης Μανσούρ μέσω της Abu Dhabi United Group να ήταν αυτός που ξεκίνησε το όλο εγχείρημα, ωστόσο πλέον κατέχει το 78% και όχι ολόκληρο το πακέτο των μετοχών της. Φυσικά, αυτό δεν έγινε παρά την θέλησή του, απλά αποφάσισε δις μέσα σ’ αυτά τα δώδεκα χρόνια να πουλήσει κάποια πακέτα μετοχών σε εταιρείες που του έκαναν καλές προτάσεις.

Tον Δεκέμβριο του 2015, το CFG ανακοίνωσε την πώληση του 13% των μετοχών στην κινεζική εταιρεία China Media Capital (επενδυτικό fund), που σε συνεργασία με την κρατική CITIC Group (δημόσια εταιρεία που ασχολείται με μεταλλεύματα, αέρια, καύσιμα, κατασκευές κλπ.), έδωσαν 265εκ. λίρες στους ιδιοκτήτες των «πολιτών».

Πριν λίγους μήνες, τον Νοέμβριο του 2019, οι Άραβες πούλησαν ξανά, αυτή τη φορά το 10% των μετοχών της εταιρείας στην αμερικάνικη Silver Lake Partners (επενδυτικό fund) αντί 500εκ. δολαρίων.

Έτσι, διαμορφώθηκε η τωρινή μετοχική σύνθεση που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, η οποία ενδέχεται να αλλάξει ξανά όσο το CFG αποκτάει καινούργια μέλη και η αξία τους εκτοξεύεται, προκαλώντας το ενδιαφέρον επενδυτών τεράστιου μεγέθους.

Διαβάστε για τις περιπτώσεις των Red Bull, Ίντερ και Ατλέτικο

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Specials