Specials

Πέδρι: Ο 18χρονος «τσιλιβίθρας» θέλει να γίνει ο «μαέστρος» της Μπαρτσελόνα (vid)

0

Έχουν περάσει 18 μήνες οι οποίοι έχουν αλλάξει την ζωή του νεαρού Πέδρι στην Μπαρτσελόνα. Ο έφηβος μέσος έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του άξονα της Μπαρτσελόνα, στην σεζόν 2020-21 και έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Ισπανίας πριν δύο εβδομάδες. Οι… φυσιολογικές συγκρίσεις με τον θρύλο των «μπλαουγκράνα» Αντρές Ινιέστα έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το νέο μεγάλο ταλέντο;

Η ακόλουθη παράγραφος είναι για να διαβαστεί πολύ γρήγορα: Σε ηλικία 16 ετών ο Πέδρι γίνεται μέλος της Λας Πάλμας, την επόμενη σεζόν αγοράζεται από την νυν ομάδα του την Μπαρτσελόνα. Αμέσως δραπετεύει από τον πλάνο δανεισμού της ομάδας του και ακολουθεί το δικό του πλάνο, του να γίνει δηλαδή απαραίτητος και βασικός στην Μπαρτσελόνα και πλέον ενεργός με την εθνική ανδρών της Ισπανίας. Όλα τα παραπάνω ανάμεσα στην ηλικία των 16 και 18 ετών.

Εντάξει, ας πάρουμε όλοι μια βαθιά ανάσα και αφήστε μας να εξηγήσουμε.

Ναι, ο Πέδρι ήταν μόλις 16 ετών όταν βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα της Λας Πάλμας στην πρώτη αγωνιστική της προηγούμενης σεζόν. Στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, το στερεότυπο του ισπανικού πολύπλοκου ποδοσφαίρου κατοχής, δεν συνάδει με αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα γήπεδα της Segunda Division. Σωματικά, ο Πέδρι έμοιαζε να μην έχει σε καμία περίπτωση τα προσόντα για να τον εμπιστευθούν σε τέτοιο περιβάλλον.

Αυτό που δεν έβλεπαν οι περισσότεροι στην… επιφάνεια, το οποίο θα ανακάλυπταν σύντομα, ήταν το επίπεδο της οξυδέρκειας που καταρρίπτει όλες τις αμφιβολίες για την ηλικία και την εμπειρία του. Ο νεαρός είναι μάστερ στον χειρισμό της μπάλας, τόσο σε χρόνο όσο και σε χώρο, ενώ η μικροσκοπική σωματοδομή του τον βοηθά στο να κάνει πολλά χιλιόμετρα ακούραστος παρά τον εμποδίζει σε θέματα δύναμης.


Οι προσδοκίες πως ο Πέδρι θα είχε ρόλο στην Μπαρτσελόνα ήταν μάλλον χαμηλές. Αφού ενσωματώθηκε στην ομάδα για την προετοιμασία, τα αρχικά πλάνα του συλλόγου των ήθελαν στην λίστα των «υπό δανεισμό», πιθανότατα στην Λας Πάλμας (για παραπάνω από μία σεζόν). Τα συγκεκριμένα πλάνα εγκαταλείφθηκαν νωρίς. Ορίζοντας την κατεύθυνση την οποία θέλει να ακολουθήσει η ομάδα του, ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν αρκετά ενθουσιασμένος έτσι ώστε να του δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσει την καριέρα του με τους Καταλανούς άμεσα. Από εκείνη την Αυγουστιάτικη μέρα του 2019, όταν και ο Πέδρι μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, η άνοδος του έχει αψηφήσει κάθε δεύτερη σκέψη που επισκίαζε την ευκαιρία που του έδωσε ο Κούμαν.

Κάποτε υποτίθεται πως η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να γεννά παίκτες από τα τμήματα υποδομής της, όπως οι Τσάβι και Ινιέστα, χωρίς καμία ένδειξη του πότε τα επόμενα ταλέντα από το… καλούπι της Μασία θα έρχονταν αλλά, ο Πέδρι προσέφερε μία αναπάντεχη εναλλακτική λύση. Αγοράστηκα για 5 εκατομμύρια ευρώ (αρχικό ποσό) και η Μπαρτσελόνα έχει κάθε λόγο να ελπίζει πως η… τελειότητα του κέντρου από την προηγούμενη γενιά, είναι και πάλι εφικτή. Μάλιστα, πολύ γρηγορότερα από ότι θα είχαν φανταστεί στην Βαρκελώνη.

Ο Πέδρι έχει συμμετοχή στα 42 από τα 43 παιχνίδια της Μπάρτσα με τον Κούμαν στον πάγκο. Στο μοναδικό που δεν έχει πάρει χρόνο, είναι η εκτός έδρας νίκη επί της Φερεντσβάρος για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ένα ματς στο οποίο ήταν στην αποστολή, ενώ η ομάδα του βρέθηκε να προηγείται με 3-0 μόλις στο 28ο λεπτό. Στα περισσότερα αλλεπάλληλα παιχνίδια της τρέχουσας (περίεργης) σεζόν, ο έφηβος έχει βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» δίπλα στον βασικό κορμό παικτών της Μπαρτσελόνα.

Οι 42 συμμετοχές του μεταφράζονται σε 2,850 λεπτά αγωνιστικά λεπτά, τα περισσότερα από κάθε άλλον έφηβο στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, για όλες τις διοργανώσεις. Αυτό το στατιστικό κάνει ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός, πως ο γεννημένος στην Τενερίφη μέσος θα κλείσει τα 19 χρόνια την επόμενη σεζόν!

Έχουμε και λέμε. Είναι α) νέος, β) καλός. Το πιάνεται το νόημα. Προχωράμε στις λεπτομέρειες.

Τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό;

Από τότε που το ταλέντο του ξεχώρισε στην Βαρκελώνη, ο Πέδρι συγκρίνεται συνεχώς με έναν παίκτη, τον Αντρές Ινιέστα. Ως νεαρός μεγαλώνοντας στην Τενερίφη, ο Ινιέστα ήταν το είδωλό του και το παράδειγμα που προσπαθούσε να ακολουθήσει. Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις ο Πέδρι, η αγάπη του για τον θρύλο της Μπαρτσελόνα ήταν σε τέτοιο βαθμό που είχε ζητήσει από τον πατέρα του να κάνει το ίδιο κούρεμα με το alter ego του Τσάβι!

Η απάντηση ήταν αρνητική αλλά, ευτυχώς φαίνεται να έχει πιο σημαντικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τον αγαπημένο του Αντρές. «Είμαι συνεσταλμένος εκτός γηπέδου αλλά, περνάω καλά με αυτό», παραδέχεται ο Πέδρι. Με τον Ινιέστα, μοιράζονται το ίδιο ταπεραμέντο, την ιδία αντίληψη που συχνά δηλώνει πως ένας παίκτης ξεπερνά την «ταμπέλα» του μέσου και γίνεται βιρτουόζος.

Η μεγάλη ειρωνεία στην καριέρα του Ινιέστα, είναι ότι παρόλο που σκόραρε ίσως το πιο σημαντικό γκολ σε Μουντιάλ στην ιστορία της Ισπανίας (στον τελικό του 2010 με την Ολλανδία στην παράταση), ποτέ δεν ήταν ψηλά στους πίνακες των σκόρερ ή υπήρξε μια μηχανή παραγωγής ευκαιριών. Η παρθενική σεζόν του Πέδρι με την Μπαρτσελόνα, κινήθηκε σε ανάλογα νερά και δεν θα ήταν ακριβές να την απεικονίσουμε εστιάζοντας στα τρία γκολ και τις έξι ασίστ.

Για παίκτες σαν τον Πέδρι σε ένα σύστημα βασισμένο στην κατοχή, τα δεδομένα ακολουθιών μας επιτρέπουν να εξετάσουμε βαθύτερα την επιρροή του στο συνολικό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Ως ακολουθίες ορίζονται τα διαστήματα παιχνιδιού τα οποία ανήκουν σε μία ομάδα και τελειώνουν από αμυντική δράση της αντίπαλης, διακοπές είτε σε κατοχή είτε σε τελική προσπάθεια.

Ανάμεσα στο γκρουπ των μέσων με πάνω από 900 λεπτά συμμετοχής στην Λα Λίγκα την τρέχουσα σεζόν, ο Πέδρι είναι ο πρώτος σε συμμετοχή σε ακολουθίες που φτάνουν σε τελική προσπάθεια ανά 90 λεπτά (6,2). Αυτό μας δείχνει τον ρόλο του στο να διευκολύνει τις επιθέσεις της Μπαρτσελόνα και την λειτουργία του ως αγωγός του παιχνιδιού, ενώ δεν συμμετέχει άμεσα στις καθοριστικές ενέργειες (ασίστ, γκολ).

Κοιτώντας την αξία σε προσδοκώμενα γκολ αυτών των ακολουθιών ανά 90 λεπτά, προκειμένου να υπερτονίσουν την ποιότητα των τελικών που παράγουν, ο Πέδρι είναι τρίτος στο ίδιο γκρουπ παικτών (0,8), οριακά πίσω από τους Φεντερίκο Βαλβέρδε και Φράνκι Ντε Γιόνγκ.

Η ομορφιά στο παιχνίδι του Πέδρι εμπίπτει στην ευστροφία σε φάση κατοχής. Στο χτίσιμο, είναι πρόθυμος παραλήπτης ο οποίος κατέχει αρκετή εξυπνάδα για να κινηθεί υπό πίεση και να διατηρήσει τη συνοχή της Μπαρτσελόνα με την μπάλα.

Ως χτίσιμο παιχνιδιού (build-up play) ορίζεται η ακολουθία με 10+ πάσες η οποία καταλήγει είτε σε τελική είτε σε επαφή στην αντίπαλη περιοχή και ο Πέδρι είναι δεύτερος στην Λα Λίγκα στους μέσους με πάνω από 900 λεπτά συμμετοχής με εμπλοκή σε build-up ακολουθίες ανά 90 λεπτά (3,8). Ο μόνος μέσος πάνω από αυτόν είναι ο συμπαίκτης του Σέρχιο Μπουσκέτς (4,3), ο οποίος εμπλέκεται από βαθύτερες θέσεις και συχνά είναι μέρος των build-up sequences στο αρχικό στάδιο.

Γράφοντας στην εφημερίδα «El Pais», ο Χόρχε Βαλντάνο (ένας από τους καλύτερους αρθρογράφους στην Ισπανία, σε δεύτερη καριέρα μετά την απόσυρσή του), αστειεύτηκε πως ο Πέδρι είναι τόσο αφοσιωμένος στον ρόλο του ως «βοηθός των πάντων» που μερικές φορές μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή και ξεχνά πως υπάρχουν δίχτυα, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει στο παιχνίδι της ομάδας του.


Η παραπάνω τοποθέτηση του Βαλντάνο ήταν ένας παιχνιδιάρικος τρόπος για να υπερτονίσει την ανιδιοτελή τάση του Πέδρι, για να συμπληρώσει πως ο Πέδρι χρειάζεται «μόνο μια ματιά για να δει το ποδόσφαιρο από κινηματογραφικό φακό».

Ενώ υπάρχει αρκετή δόση αλήθειας όσον αφορά τους συνδυασμούς πάσας του Πέδρι στον… αυτόματο πιλότο, ο 18χρονος είναι και από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες του ισπανικού πρωταθλήματος και στον τομέα των πιο κρίσιμων πασών. Οι τρεις ασίστ του Πέδρι στο πρωτάθλημα αυτή την σεζόν δεν αντικατοπτρίζουν την δημιουργική του ικανότητα. Ακόμη και σε μία ομάδα προικισμένη με το επιθετικό ταλέντο της Μπαρτσελόνα, δεν εγγυάται τίποτα πως «θα γίνει η δουλειά».

Ο Πέδρι έχει καταγράψει 12 multi-chance involvements όντας δεύτερος πίσω μόνο από τον Λούκα Μόντριτς (15) μεταξύ όλων των μέσων. Αυτή η μέτρηση έχει σχέση με τα προαναφερθέντα δεδομένα ακολουθιών, συγκεντρώνοντας όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ένας παίκτης δημιουργεί την ευκαιρία και έχει συμμετοχή και στο χτίσιμο αυτής.

Άλλος ένας τομέας επίσης σχετικός, στον οποίο ο Πέδρι διαπρέπει, είναι η «πάσα πριν την τελική πάσα», καθοριστικό στοιχείο του σπουδαίου κέντρου της Μπαρτσελόνα της προηγούμενης γενιάς. Με άλλα λόγια, όπως ορίζεται από την μέτρηση δευτερεύουσας δημιουργίας ευκαιρίας, είναι η πάσα που δέχεται ο παίκτης που κάνει την ασίστ στον σκόρερ. Μόνο ο Μέσι έχει δώσει περισσότερες από τον Πέδρι (26) στην Λα Λίγκα αυτή τη σεζόν, με τον έφηβο να είναι ο κορυφαίος από τους υπόλοιπους στο πρωτάθλημα, κάτω από τον δαιμόνιο Λιονέλ Μέσι.

Οπουδήποτε στο γήπεδο έχει την μπάλα η Μπαρτσελόνα, ο Πέδρι ξεχωρίζει για την ικανότητά του να «συνδεθεί» με τους συμπαίκτες του. Από το χτίσιμο του παιχνιδιού στην δημιουργία ευκαιριών στο επιθετικό τρίτο, ή οπουδήποτε με το κλασσικό στυλ κατοχής της μπάλας, ο Πέδρι είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι στο να είναι η Μπαρτσελόνα… Μπαρτσελόνα.

Μετά το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Οκτώβριο, σε ηλικία 17 ετών και 330 ημερών, με αντίπαλο την Φερεντσβάρος, ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» να αποχωρεί από το Καμπ Νου με ταξί. Ήταν μία ακόμα υπενθύμιση, σε περίπτωση που είχε αρχίσει να το ξεχνάει κανείς, του πόσο αξιοσημείωτη η εξέλιξή του με τον Ευρωπαϊκό κολοσσό ήταν… γραφτή να γίνει. Ο Πέδρι δεν ήταν σε νόμιμη ηλικία για να του ανήκει αυτοκίνητο στην Ισπανία τότε.


Μεγαλώνοντας στα Κανάρια Νησιά, ο Πέδρι ήταν ένας από τα εκατομμύρια θεατών ανά τον κόσμο που παρακολουθούσαν την Μπαρτσελόνα με θαυμασμό. Μαζί με το είδωλό του τον Ινιέστα, ο Μέσι ήταν εξίσου μυθική φιγούρα για τον Πέδρι και παραμένει, όπως και για τόσους πολλούς στον πλανήτη. Η μόνη διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι πως όχι μόνο παίζει με αυτούς που έβλεπε στην τηλεόραση αλλά, έχει ήδη αναπτύξει χημεία με τον Μέσι, κάτι που ελάχιστοι έχουν καταφέρει.

Αν και υπάρχει ανάμεσά τους «φάσμα γενεών», σε επίπεδο εμπειρίας, κατορθωμάτων, σε φήμη, μιλούν την ίδια ποδοσφαιρική γλώσσα. Ο μαέστρος της Μπαρτσελόνα έχει νέο μαθητευόμενο να καθοδηγήσει στο δρόμο προς το ποδοσφαιρικό μεγαλείο. Αυτόν που ίσως είναι ο επόμενος που θα ορίσει τις ποδοσφαιρικές τύχες της Μπαρτσελόνα και της Ισπανίας. Vamos Pedri!

Ηλίας Αποστολόπουλος

πηγή: theanalyst.com

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Specials