Αντώνης Τσακαλέας

Πως και ποιος θα χτίσει τον ΠΑΟΚ του 2022;

0

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι, μια εβδομάδα από τη στιγμή που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, το μοναδικό σημείο αναφοράς. Όλοι ψάχνουμε να βρούμε πληροφορίες για τις πρώτες του κινήσεις που αφορούν το ρόστερ, προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό του, να φιλτράρουμε όλες τις πληροφορίες που έρχονται, από όπου και αν προέρχονται, και να σκεφτούμε όπως εκείνος για να κρίνουμε αν ευσταθούν ή όχι.

Ανάμεσα στα δεκάδες σχόλια που διάβασα στα social media για τον Λουτσέσκου, στάθηκα σε ένα. «Όταν ο Λουτσέσκου έφυγε, ο ΠΑΟΚ είχε κλεισμένη προετοιμασία, είχε τεχνικό διευθυντή, είχε κάνει δυο μεταγραφές και το μόνο που έλειπε ήταν ο προπονητής. Τώρα που γύρισε ο Λουτσέσκου, το μόνο που υπάρχει είναι ο προπονητής. Ούτε μεταγραφές, ούτε τεχνικός διευθυντής, ούτε κλεισμένη προετοιμασία, αφού άλλαξε λόγω αλλαγής δεδομένων στο Κόνφερενς Λιγκ».

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έφυγε στην πιο κρίσιμη στιγμή του ΠΑΟΚ. Στην προετοιμασία μιας ακόμα προσπάθειας να φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με μια ομάδα που είχε κλείσει τον κύκλο της αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε σωστά και διεξοδικά στο να ανοίξει τον επόμενο καθώς η κατάκτηση του πρωταθλήματος είχε γίνει ψύχωση σε όλους. Και αυτό, το λέω τώρα, κατόπιν εορτής. «Βρε, ας το πάρουμε, και βλέπουμε». Αυτή ήταν η ατάκα.

Όσκαρ Γκαρσία, Γιώργος Κομίνης, πρωτάθλημα, αλλαγή προπονητή, Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, FFP, κορωνοϊός. Η τριετία 2017-2020 ήταν από αυτές που όσο θα απομακρυνόμαστε , τόσο θα καταλαβαίνουμε το πόσα πολλά έγιναν σε έναν οργανισμό που δεν ήταν ούτε μαθημένος, ούτε έτοιμος για τόσα πολλά, και φυσικά έκανε αρκετά λάθη.

Από τη στιγμή που ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανακοινώθηκε από τον ΠΑΟΚ, τα άγνωστα ονόματα ποδοσφαιριστών που έχουν φιλοξενηθεί στα ρεπορτάζ είναι απειροελάχιστα μπροστά στον χαμό άλλων ετών.

Εδώ ανοίγει η all time classic παρένθεση που οι φίλαθλοι από τη μια σκέφτονται «έτσι πρέπει, να μη τα μαθαίνετε όλα εσείς οι δημοσιογράφοι, να έχει η ομάδα στεγανά, εσείς τα χαλάτε όλα» και από την άλλη έρχεται το μήνυμα στο μέσετζερ «έλα, πες κάτι, δε θα το πω πουθενά, θα σκάσω, κλείνουμε κανέναν;»

Ποια ονόματα μας έχουν απασχολήσει; Τα «δικά μας»… Ο Πρίγιοβιτς, ο Καντουρί, ο Μπίσεσβαρ, ο Λημνιός, ο Πασχαλάκης, ο Τζόλης. Μ’ αυτούς «τρωγόμαστε». Λες κι’ ο ΠΑΟΚ είναι ο Φραγκενστάιν, και τώρα που ήρθε πίσω το κεφάλι, πάμε να συναρμολογήσουμε και το υπόλοιπο σώμα…

Ο Λουτσέσκου άφησε μια ομάδα που την ήξερε όπως την παλάμη του και βρίσκει μια ομάδα που και η ίδια δυσκολεύτηκε να μάθει ποια είναι. Ένα σύνολο που έμαθε ένα σύστημα, έπαιξε με ένα άλλο, και στο τέλος επέστρεψε σε αυτό που έμαθε. Μια ενδεκάδα που δεν είχε σταθερό τερματοφύλακα, δεν είχε σταθερό επιθετικό, και βρέθηκε να θέλει κιάλια για να δει την κορυφή εκεί που βρέθηκε μια ομάδα που έχει τρία χρόνια τον ίδιο προπονητή, δυόμιση χρόνια τον ίδιο τερματοφύλακα και δυο χρόνια τον ίδιο επιθετικό.

Ποια είναι η πρώτη κίνηση του Λουτσέσκου; Να ζητήσει άμεσα μίνιμουμ δυο μεταγραφές βάσει χαρακτηριστικών που απουσιάζουν από το ρόστερ. Ψάχνει ποδοσφαιριστές με ένταση στο παιχνίδι τους. Όπως είχε ο Πρίγιοβιτς, όπως είχε ο Πέλκας, όπως είχε ο Άκπομ, όπως είχε ο Μάτος, όπως είχε ο Βιεϊρίνια, όπως είχε ο Βαρέλα. Είναι εύκολο να βρεις;

Ο ψάχνων, πάντα βρίσκει. Ή μάλλον όχι. Ο ψάχνων σωστά, πάντα βρίσκει. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλές φορές ψάξει σωστά, αλλά θεωρώ πως το μεγάλο του λάθος είναι, τις περισσότερες φορές, το τάιμινγκ. Όχι άργησε ο Σαββίδης να απαντήσει, όχι το ξανασκέφτηκε ο τεχνικός διευθυντής, όχι ήρθε άλλη περίπτωση στο προσκήνιο. Όλα αυτά την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει τους ίδιους ανθρώπους σε καίριες θέσεις ανάμεσα στον προπονητή και τον πρόεδρο.

Γιατί γυρίζω συνέχεια στον Ολυμπιακό; Διότι ο ΠΑΟΚ τον νίκησε το 2018 και το 2019, όταν είχε σταθερές, και πάλεψε να τον νικήσει και το 2020, όταν είχε χάσει αρκετές από αυτές. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των σταθερών. Έπαιξε με το μυαλό του ρόστερ, έκανε όλους τους παίκτες δικούς του.

Παίκτες που τους πρώτους τρεις μήνες παρουσίας του Λουτσέσκου, έλεγαν «φτάνει, κάνουμε όλο τις ίδιες ασκήσεις, ξανά και ξανά, και επαναλαμβάνουμε λεπτομέρειες, κούρασε» και μετά το αήττητο πρωτάθλημα έλεγαν «μπαίνουμε στην προπόνηση, λέει μια λέξη και όλα ξεκινάνε ρε, άσ’ το».

Ο Λουτσέσκου ξέρει καλά πως για να χτιστεί ξανά όλο αυτό, θέλει χρόνο. Ξέρει με τι πάστα ποδοσφαιριστών το έχτισε όλο αυτό και ξέρει πως κάποιοι από τους καλύτερους «μαθητές» του μπορούν να τον βοηθήσουν στην προσπάθεια να το ξαναβρεί. Και όταν θα πέσει η αυλαία των μεταγραφών, δε θα έχουν μείνει όλοι όσοι ήταν εδώ όταν επέστρεψε.

Η δική μου σκέψη είναι μια. Περιμένω να δω την πρώτη μεταγραφή. Από την αρχή της ως το τέλος της. Περιμένω να δω όλο το πακέτο της. Ηλικία ποδοσφαιριστή, αγωνιστικά στοιχεία, οικονομικά δεδομένα, τρόπο αναζήτησης. Όλα αυτά σε μια ομάδα που δεν έχει τεχνικό διευθυντή και θα αποκτήσει στην πορεία.

Αντώνης Τσακαλέας
Μπορεί το ποδόσφαιρο να παίζεται με τα πόδια αλλά για τον εθισμό μου σε αυτό, ευθύνονται δυο χέρια. Το ένα ήταν το χέρι του πατέρα μου, που με πρωτοπήγε στο γήπεδο, και το άλλο ήταν το χέρι του Θεού. Είμαι περήφανος για ένα και μόνο πράγμα. Είμαι αυτό που ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μουτίδου Θέατρο Βεργίνα
Μουτίδου Θέατρο Βεργίνα