Football Manager

Τι είναι τα xGoals που έρχονται στο Football Manager (vid)

0

Τα xGoals έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και μερικά χρόνια. Η συγκεκριμένη μονάδα αξιολόγησης των τελικών προσπαθειών θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Football Manager και συγκεκριμένα στο FM21 που θα κυκλοφορεί από τις 24/11. Τι σημαίνει πρακτικά η παρουσία των xGoals στο Football Manager; Σε τι θα βοηθήσει τους χρήστες του παιχνιδιού;

Αν προσπαθήσουμε να συμπτύξουμε σε μια πρόταση, θα λέγαμε πως τα xGoals έρχονται να κάνουν την ανάλυση της ποιότητας των τελικών προσπαθειών, όπως έχει με την καταγραφή κάθε πάσας που γίνεται στα παιχνίδια.

Κάποτε έλεγε κάποιος πως το να έχει κατοχή 75%-25% είναι δείγμα υπεροχής. Και ήρθε η καταγραφή της κάθε πάσας για να παρουσιάσει τα σημεία του γηπέδου στα οποία καταγράφεται η κατοχή και η μεταβίβαση της μπάλας, για να φανεί αν η ποσοτική υπεροχή σε κατοχή, είναι ταυτόχρονα και ποιοτική.

Πόσο «αδικημένη» μπορεί να νιώθει μια ομάδα με 75% κατοχή όταν αυτή η κατοχή έχει καταγραφεί σε τέτοια απόσταση από τη μεγάλη περιοχή που την κάνει ακίνδυνη;

Τα xGoals έρχονται να μετρήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας της τελικής προσπάθειας. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον προπονητή να καταλάβει τον αν η ποιότητα των τελικών προσπαθειών συμβάδιζε με την ποσότητα.

Πόσο αδικημένη μπορεί να αισθάνεται μια ομάδα που έγραψε 15 ως επί το πλείστον ακίνδυνα σουτ και πέτυχε ένα γκολ όταν ο αντίπαλός της είχε μόλις τρεις τελικές ευκαιρίες με καθαρό οπτικό πεδίο, σκόραρε δυο φορές και επικράτησε με 2-1;

Πολλές φορές, στο Football Manager παραπονευόμαστε που χάνουμε τέτοια παιχνίδια. Τώρα, με τα xGoals θα ξέρουμε πόσο «βάσιμα» είναι τα παράπονά μας…

Η «δεινότητα» ενός σκόρερ καταγράφεται μέσω των xGoals όταν ο αριθμός των γκολ που έχει πετύχει είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των xGoals που έχει.

Αυτή είναι η πρώτη απάντηση σε εκείνους που θέτουν ως ερώτημα για το αν τα xGoals περιλαμβάνουν στη μέτρησή τους την ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή.

Όταν μια τελική προσπάθεια έχει βαθμολογηθεί με 0.6 ως xGoals, θεωρητικά σημαίνει πως από τις 10 προσπάθειες που έχουν γίνει από αυτό το σημείο, οι 6 κατέληξαν στα δίχτυα, χωρίς να μετριέται αν την προσπάθεια την έκανε ένας επιθετικός με finishing 19 και composure 18 ή αν την έκανε ένας κεντρικός αμυντικός με finishing 7 και composure 8.

Στο Football Manager η παρουσία των xGoal θα βοηθήσει στο να αντιλαμβανόμαστε την ποιότητα των τελικών που κάνει αλλά και που δέχεται η ομάδα μας.

Αν έχουμε ματς στα οποία είχαμε 2,21 xGoals και μείναμε άσφαιροι, κάτι τρέχει με τους επιθετικούς μας. Αντίστοιχα, αν δεχθήκαμε 2,21 xGoals, ανεξάρτητα αν  «φάγαμε» τρία ή δεν «φάγαμε» κανένα…

Σε αναφορά του στα xGoals, η ιστοσελίδα «Sport24» είχε σημειώσει:

«Τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ.

Ένα μακρινό σουτ απ’τη γωνία της περιοχής δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες για να γίνει γκολ με το πλασέ που κάνει ο επιθετικός σε κενή εστία αφού έχει περάσει τον τερματοφύλακα.

Εφόσον λοιπόν οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες, δεν έχει και πολύ μεγάλο νόημα να μετράμε και να υπολογίζουμε τον αριθμό των τελικών, πόσες βρήκαν εστία, κτλ. Το θέμα είναι η ποιότητα της κάθε τελικής, το πόσο καλές είναι οι ευκαιρίες μιας ομάδας και τα xGoals υπολογίζουν ακριβώς αυτό. Η Opta που υιοθέτησε από φέτος το μοντέλο, μέτρησε πάνω από 300.000 τελικές προσπάθειες, όλων των ειδών.

Για κάθε τελική λαμβάνονται υπόψιν τουλάχιστον εννιά παράμετροι:

  1. Η απόσταση απ’ την εστία.
  2. Η γωνία σε σχέση με την εστία (αν είναι κεντρικά, απ’το πλάι, πόσο πλάγια, κτλ).
  3. Ο τρόπος εκτέλεσης (σουτ ή κεφαλιά)
  4. Ο τρόπος της πάσας (μακρινή μπαλιά, σέντρα, κάθετη, γύρισμα απ’το πλάι προς τα πίσω).
  5. Η ίδια η φάση (στην κανονική ροή, σε εκτέλεση κόρνερ, φάουλ, κτλ).
  6. Αν ήταν τετ-α-τετ, με μοναδικό αντίπαλο τον τερματοφύλακα.
  7. Αν πριν την εκτέλεση προηγήθηκε ντρίμπλα.
  8. Αν η τελική προήλθε μετά από απόκρουση του τερματοφύλακα.
  9. Η απόσταση των αμυντικών απ’τον παίκτη που εκτελεί.

Αφού μετρήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες σουτ, το μοντέλο των xGoals δίνει σε κάθε τελική προσπάθεια έναν αριθμό. «Βαθμολογεί» δηλαδή την ποιότητα της τελικής προσπάθειας με βάση τις πιθανότητες που έχει για να γίνει γκολ».

Αντώνης Τσακαλέας
Μπορεί το ποδόσφαιρο να παίζεται με τα πόδια αλλά για τον εθισμό μου σε αυτό, ευθύνονται δυο χέρια. Το ένα ήταν το χέρι του πατέρα μου, που με πρωτοπήγε στο γήπεδο, και το άλλο ήταν το χέρι του Θεού. Είμαι περήφανος για ένα και μόνο πράγμα. Είμαι αυτό που ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Football Manager