Specials

Τουαλέτες, πιάτα, και Football Manager: Η απίστευτη ιστορία του Μπεν Μπρέρετον Ντίας

0

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι τουαλέτες τα πιάτα και το Football Manager με τον Μπεν Μπρέρετον Ντίας; Μεγάλη. Ολόκληρη ιστορία…

Σύμφωνα με τα όσα μαθαίναμε στο σχολείο, τουλάχιστον όταν πήγαινα εγώ, για τον διάσημο επικό ποιητή Όμηρο ερίζουν επτά ολόκληρες πόλεις της αρχαιότητας (αν βέβαια ήταν υπαρκτό πρόσωπο, μια που και αυτό αμφισβητείται). Φυσικά δεν είναι ένα θέμα στο οποίο είμαστε ειδικοί, οπότε θα πάμε σε θέματα που κατέχουμε κάπως καλύτερα. Για τον ήρωα της σημερινής μας ιστορίας ερίζουν δύο μόλις μέρη. Η Αγγλία και η Χιλή. Και αν ο Μπεν Μπρέρετον Ντίας συνδυάζει και τις δύο στο όνομά του, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν μιλούσε γρι ισπανικά, φαίνεται ότι η Χιλή ήταν αυτή που επικράτησε πείθοντάς τον να φορέσει τη φανέλα τής εθνικής της ομάδας. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της ιστορίας, ενός ποδοσφαιριστή που έγινε γνωστός το περασμένο καλοκαίρι και από τότε ακολουθεί μια εκπληκτικά ανοδική πορεία.

Ο Χουάν Ντίας, προπάππους του ήρωά μας, μετανάστευσε από το Τολέδο της Ισπανίας στην πόλη Πένκο της Χιλής περίπου πριν έναν αιώνα. Το Πένκο είναι μια μικρή πόλη, αλλά η τρίτη αρχαιότερη της χώρας. Εκεί καθάριζε τους βόθρους, σίγουρα ένα όχι πολύ ευχάριστο επάγγελμα, αλλά βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης να επεκτείνεται κατάλαβε έγκαιρα ότι έπρεπε να αλλάξει καριέρα. Δεν μετακινήθηκε πολύ από το αρχικό του αντικείμενο και αγόρασε μια εταιρεία κεραμικών που έφτιαχνε τουαλέτες και βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας. Ο Χουάν περίμενε σημαντική αύξηση της κίνησης με το νέο δίκτυο αποχέτευσης. Τα μόλις… δέκα παιδιά του ασχολήθηκαν με διαφορετικά κομμάτια της εταιρείας, ανάμεσά τους και ο Χενάρο που ανέλαβε το τεχνικό, τη σχεδίαση και την κατασκευή της τουαλέτας.

Ταξίδεψε στην Ευρώπη, σε Γαλλία και Ισπανία για να μάθει την τέχνη της κεραμικής και πέρασε αρκετά χρόνια στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Στόουκ. Στο Στόουκ, πιθανότατα ένα κρύο και βροχερό βράδυ, γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του τη Τζίνι. Στο Στόουκ, σημαντικό κέντρο της κεραμικής βιομηχανίας της Αγγλίας, πήρε και έμπνευση από τα πιάτα τύπου Willow που ήταν της μόδας τότε και όταν επέστρεψε πίσω στη Χιλή έφερε μαζί την Τζίνι και την ιδέα για ένα κεραμικό πιάτο. Το πιάτο της Φοναλόσα ντε Πένκο, όπως ήταν το όνομα της εταιρείας των Ντίας, είχε τρομερή επιτυχία και έχει γράψει ιστορία στη χώρα ως το πιο διάσημο πιάτο που υπάρχει σε κάθε σπίτι της. Η εταιρεία γιγαντώθηκε φτάνοντας από 120 εργαζομένους στους 1.800 και παράλληλα έκανε γνωστό το Πένκο. Όπως λέει και ο σημερινός δήμαρχος της πόλης, η οικογένεια Ντίας σηματοδότησε την ανάπτυξη και την εξέλιξη ολόκληρης της πόλης. Το συγκεκριμένο πιάτο θεωρείται το έμβλημα της πόλης, ενώ αρκετοί δρόμοι της φέρουν τα ονόματα διαφόρων μελών της οικογένειας Ντίας.

Διαβάστε τη συνέχεια

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Specials