Αντώνης Τσακαλέας

Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από τα γκολ εκπέσανε

0

«Τώρα που θα έρθουν τα κρύα, ένας Τσόλακ, μας χρειάζεται».

«Ρε ‘συ, πως θα τον ξεφορτωθούμε αυτόν;»

«Κίλερ περιμέναμε, γατί μας βγήκε».

«Αυτοί που τον φέρανε, τι είδαν και τον πήραμε;»

Αυτά εδώ είναι ένα μικρό δείγμα για όσα θα ακούσεις δεξιά και αριστερά για τον Αντόνιο Τσόλακ. Έτσι είναι, και έτσι θα είναι για τον φίλαθλο. Όλα σε υπερθετικό βαθμό. Και η αποθέωση και ο χλευασμός. Αλήθεια τώρα, με τον Τσόλακ, τι φάση;

Κατά πρώτον, πολλά ξεκινάνε από την προδιάθεση που υπάρχει για έναν ποδοσφαιριστή. Και ο επιθετικός που αποκτήθηκε έναντι τριών εκατομμυρίων Ευρώ, πρέπει να αρχίσει να σκοράρει χθες. Με το που μπει, να παστελώσει. Δεν έχει «μα και μου». Για τους μικρούς; Για τους μικρούς είναι αλλιώς. Πάντα υπάρχει κάτι να πεις. Ο Τζόλης; «Ρε συ, το βλέπεις ρε φίλε, αμα το έχεις, τι χρόνους προσαρμογής και χαζομάρες. Μπαίνεις και τους κάνεις όλους αλοιφή». Ο Κούτσιας; «Ε, εντάξει, όλοι θέλουν λίγο χρόνο, νεαρός είναι».

Στο ποδόσφαιρο παίζουν μεγάλο ρόλο τα «γύρω – γύρω». Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η προδιάθεση. Αν (αντέχεις να) ξαναδείς την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Γρανάδα, θα καταλάβεις οτι ο Τσόλακ έπαιζε με όλη τη πίεση πάνω του.

( Ο άσχετος, αυτοό που βάζει όλες τις «πιέσεις» σε ένα τσουβάλι, θα πει «έλα μωρέ, σιγά την πίεση. Ας μου έδιναν εμένα… πόσα παίρνει; 400 χιλιάρικα; 500; Ας μου τα έδιναν εμένα και θα σου έλεγα εγώ. ΦΩΤΙΕΣ θα έβγαζα». Μπερδεύει την πίεση της επιβίωσης με τη πίεση του ποδοσφαίρου. Με αυτή τη λογική, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο δεν είχε καμία πίεση στον τελικό του Μουντιάλ του 1994. Γιατί να έχει πίεση; Δεν είχε να φάει;)

Και ο Τσόλακ, στο ματς με τη Γρανάδα στην Τούμπα, τα έκανε (σχεδόν) όλα (πάλι) λάθος. Κοντρόλ με τη μπάλα να φεύγει στο ένα μέτρο, κίτρινη για να εκμαιεύσει πέναλτι, άλμα για κεφαλιά στα τυφλά.

«Και μπαίνει ο Σφιντέρσκι ρε φίλε, και μέσα σε ένα λεπτό, μπαμ.. τελική. Σουτ. Απείλησε με τη μια….»

Α να γεια σου. Ο Σφιντέρσκι αυτή τη στιγμή νιώθει καβάλα στο άλογο. Είναι σε φάση «ποιος να μου πάρει τη θέση; Αυτός;;;; Ελα ρε τώρα, σε παρακαλώ δηλαδή….»

Ερώτηση 1: Ο Τσόλακ είναι κακός ποδοσφαιριστής;

Όχι δεν είναι. Με τη Ριέκα είχε 51 γκολ και 15 ασίστ σε 90 παιχνίδια. Με Καισερσλάουτερν και Ντάρμσταντ είχε συνολικά 12 γκολ και 4 ασίστ σε 48 παιχνίδια. Με την δεύτερη ομάδα της Νυρεμβέργη είχε 30 γκολ και 9 ασίστ σε 59 παιχνίδια. Με τη Λέγκια Γκντανσκ είχε 10 γκολ και 2 ασίστ σε 30 παιχνίδια. Με τον ΠΑΟΚ; Ναι, με τον ΠΑΟΚ έχει ένα εύστοχο πέναλτι σε 1000 αγωνιστικά λεπτά. Χειρότερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να είχε κάνει σε ομάδα που ψάχνεται, που έχει αλλάξει προπονητή, που έχει αλλάξει σύστημα, και με τον ίδιο να είναι η πιο ακριβή μεταγραφή της ομάδας με τρία εκατομμύρια Ευρώ.

Και το κακό με τον Τσόλακ είναι πως η αγωνιστική του εικόνα είναι τέτοια που δεν ξέρεις αν… υπάρχει κουμπί για να το γυρίσεις και να αλλάξουν όλα. Να ξεχάσει και εκείνος αλλά και όλοι οι άλλοι το τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Ο Τσόλακ κατάφερε σε κάποιες από τις ομάδες που έπαιξε, να τις υπηρετήσει. Να «κουμπώσει» σε αυτές και να τα βγάλει πέρα με το επίπεδο του πρωταθλήματος που έπαιξε. Στην Πολωνία, στη Β’ Γερμανίας και στην Κροατία. Εδώ, στον ΠΑΟΚ, δεν…

Ερώτηση 2: Άξιζε ο Τσόλακ τρία εκατομμύρια Ευρώ;

Μισό λεπτό. Το πόσο αγοράζει μια ομάδα έναν παίκτη έχει να κάνει με το παρελθόν του και με όσα «υπόσχεται» αυτό για το μέλλον του. Άξιζε ο Πρίγιοβιτς τα 2,9 εκατομμύρια Ευρώ όταν τα έδωσε ο ΠΑΟΚ για να τον αποκτήσει; Ο Πρίγιοβιτς που δεν ήταν η πρώτη επιλογή του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2019. Δεν θα πήγαινε ποτέ ο Πριγιοβιτς στον ΠΑΟΚ αν είχε αποκτήσει είτε τον Ανσαριφάρντ είτε τον Σωτηρίου με τους οποίους ασχολήθηκε. Τις μεταγραφές δεν μπορείς να τις κρίνεις μόνο με το πόσα δίνεις για έναν παίκτη. Τη μεταγραφή Τσόλακ την κρίνεις βάζοντας στη ζυγαριά το ποιοι παίκτες, όταν ο ΠΑΟΚ αποφάσισε τελικά να πάρει επιθετικό, υπήρχαν στη λίστα και μπορούσαν να αποκτηθούν, και ανάμεσα σε αυτούς επιλέχθηκε ο Τσόλακ. Εκτός αν ήταν ο μόνος.

Και κάτι άλλο,

Ερώτηση 3: Και τον Ιανουάριο, τι; Θέλει ο ΠΑΟΚ φορ;

Θέλει… Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από τα γκολ εκπέσανε. Και θέλει φορ – σημείο αναφοράς. Θέλει το φορ που θα του πάρει το ματς της μέτριας εμφάνισης και των 8-9 τελικών σε όλο το ματς. Όπως εκείνο το κρύο βράδυ στη Λειβαδειά, που ο Πρίγιοβιτς έβαλε μια απίθανη γκολάρα.

Όχι πως δεν του λείπουν άλλα πράγματα… Του λείπουν.

ΥΓ: Τι σου είναι καμιά φορά το ποδόσφαιρο. Τυχαία γεγονότα, άσχετα μεταξύ τους. Απλά μου ήρθαν στο μυαλό… Ο Κλάους Αθανασιάδης, όσο διάστημα είχε συμβόλαιο 120-150 χιλιάρικα, είναι 20 και 25 γκολ το χρόνο. Από τη στιγμή που έκανε εκείνο το συμβόλαιο των 700 χιλιάδων, λες και εξαφανίστηκε. Ο Ομπαμεγιάνγκ τώρα στην Άρσεναλ. Έπαιρνε 180.00 λίρες και πήγε στις 36.000 λίρες την εβδομάδα. Από εκείνη τη στιγμή έχει ένα γκολ σε 8 παιχνίδια.

Αντώνης Τσακαλέας
Μπορεί το ποδόσφαιρο να παίζεται με τα πόδια αλλά για τον εθισμό μου σε αυτό, ευθύνονται δυο χέρια. Το ένα ήταν το χέρι του πατέρα μου, που με πρωτοπήγε στο γήπεδο, και το άλλο ήταν το χέρι του Θεού. Είμαι περήφανος για ένα και μόνο πράγμα. Είμαι αυτό που ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Αντώνης Τσακαλέας