Tactical analysisTalent Profile

Κάιο Χόρχε: Το wonderkid της Σάντος που «θυμίζει» τον Φιρμίνο

0

Υπάρχει ένα νέο κύμα νεαρών Βραζιλιάνων οι οποίοι συγκρίνονται με μερικούς από τους πιο διακεκριμένους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο ενθουσιασμός κορυφώνεται όταν προέρχονται από τις ίδιες ομάδες με τους κορυφαίους, με την ελπίδα πως και οι νεότεροι είναι φτιαγμένοι για να μεγαλουργήσουν.

Σήμερα έχουμε την τιμή να ασχοληθούμε με τον Κάιο Χόρχε (όσοι παίζουν football manager απλά ξέρουν). Ο νεαρός επιθετικός ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο σάλας, όπου και απέκτησε τις τεχνικές του αρετές και ήταν φιναλίστ με την κ17 της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Οι εμφανίσεις του στην διοργάνωση του εξασφάλισαν μία θέση στην πρώτη ομάδα της Σάντος. Οι παραπάνω εξελίξεις τον έβαλαν στους «υπό παρακολούθηση» από ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Τσέλσι και αρκετές από τις ιταλικές κορυφαίες ομάδες.

Παρόλο που συγκρίνεται με τον Ρομπέρτο Φιρμίνο της Λίβερπουλ, λόγω της πετυχημένες παρουσίας του σε ρόλο δεκαριού, ο Χόρχε είναι αρκετά πολύπλευρος και συνεισφέρει καλά από διάφορους ρόλους στο τελευταίο τρίτο. Στο παρακάτω scout report σε μορφή τακτικής ανάλυσης, θα εξετάσουμε τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό, ώστε το ντέρμπι του Λονδίνου να μεταφέρεται και σε μεταγραφικό επίπεδο. Με την ανάλυση που ακολουθεί θα δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά του και το ποιος είναι ο ρόλος του στο γήπεδο.

Η τακτική της Σάντος και ο ρόλος του στην επίθεσή της

Η επιθετική επίδοση της Σάντος ήταν αρκετά καλή στην σεζόν του 2020 αλλά, η ευάλωτη άμυνά της είναι αυτή που της στοίχισε στα τελικά αποτελέσματα. Χρησιμοποίησε διάφορους σχηματισμούς (4-2-3-1/4-1-4-1 και 4-3-3) και η στρατηγική στέφθηκε με επιτυχία, όσον αφορά τα πράγματα που έκανε στην επίθεση.

Το γεγονός πως διέπρεψε στις στημένες φάσεις, έκανε την Σάντος πολύ απρόβλεπτη για τους αντιπάλους της. Είναι ειδική στο να εκμεταλλεύεται την επιθετικότητα του αντιπάλου, κερδίζοντας πέναλτι τα οποία μετατρέπουν σε γκολ. Συγκεκριμένα, σκόραρε 11 φορές από στημένες φάσεις και άλλες 11 από πέναλτι, την σεζόν που μας πέρασε.

Στον τρόπο παιχνιδιού της εμπεριέχονται και οι συχνές σέντρες (14,94 ανά παιχνίδι), με το υψηλό ποσοστό επιτυχίας 36,3%. Εκεί είναι που ο ρόλος του Χόρχε γίνεται πολύ σημαντικός. Παίζοντας σε διάφορες θέσεις στις προωθημένες περιοχές έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ομάδας του στο σκοράρισμα.

Ο χάρτης θέσεων του Χόρχε για το 2020

Η φυσική του θέση ερχόμενος στην πρώτη ομάδα ήταν το «10» αλλά, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες έκτοτε. Χάρη στην πολυχρηστικότητά του, μπορούσε να παίξει κεντρικός επιθετικός, στα άκρα ακόμα και ως ψεύτικο εννιάρι. Έτσι κατάφερε να πετύχει εννιά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η Σάντος στηρίχθηκε επίσης και στην δημιουργία ευκαιριών από απόσταση και ο Χόρχε δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκτελεί εκτός περιοχής, παρόλο που οι πιο επιτυχημένες προσπάθειες του ήταν εντός περιοχής.

Τα σουτ του Χόρχε προς την εστία. Μωβ: Γκολ | Μπλε: Στον στόχο | Χ: Εκτός

 

Επίγνωση των χώρων και συνεισφορά στην ανάπτυξη

Όπως αναφέραμε, ο Χόρχε είναι πολύπλευρος όσον αφορά τον ρόλο του και τις τοποθετήσεις του, κάτι που του επιτρέπει να «κατοικεί» στα άκρα στο μισό του αντιπάλου. Παρά την επικέντρωσή του στο επιθετικό κομμάτι, ο 19χρονος παίρνει συχνά βάθος στο κέντρο για να γίνει συνδετικός κρίκος και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Η συμμετοχή του στην αμυντική λειτουργία τον φέρνει επίσης σε βαθύτερες θέσεις αρκετά συχνά.

Η κίνησή του στην μεσαία γραμμή υποστηρίζει την μεταφορά της μπάλας. Με το που πήρε την μπάλα, γύρισε άμεσα και έδειξε την επίγνωση χώρων που κατέχει μοιράζοντας μία κάθετη πάσα στον συμπαίκτη του στα άκρα.

Η επίγνωση των χώρων του επιτρέπει να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους που αφήνουν οι αντίπαλοι και τον καθιστά πολύ αποτελεσματικό στην περιοχή από όπου προέρχονται οι περισσότερες προσπάθειες του για γκολ. Όπως μας δείχνει ο χάρτης του για το 2020, κινείται εξίσου καλά και στα μεσοδιαστήματα άξονα και πτέρυγας, όπου στηρίζει τους συμπαίκτες με περισσότερες επιλογές πάσας και παρέχει στην ομάδα του περισσότερες ευκαιρίες στις προωθημένες περιοχές.

Η τάση του να κινείται ως ψεύτικο εννιάρι του επιτρέπει να κάνει γρήγορες κινήσεις στην περιοχή αλλά, επίσης βοηθά με τον παρασέρνει τους αμυντικούς εκτός θέσης, δημιουργώντας έτσι χώρους για τους συμπαίκτες του. Η κίνησή του προς τα πίσω του δίνει την ευκαιρία να μοιράζει μακρινές μπαλιές στο επιθετικό τρίτο διαπερνώντας την πίεση του αντιπάλου.


Ο 19χρονος κάνει κίνηση στην περιοχή, νικώντας τους αμυντικούς και λαμβάνοντας την σέντρα

Παρά την θέση του ως φορ, ο Βραζιλιάνος εμπλέκεται επιτυχώς στο passing game της ομάδας με 86,4% επιτυχίας στις μεταβιβάσεις, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό τόσο στο χτίσιμο του παιχνιδιού όσο και στο τελευταίο τρίτο.

Τεχνικές δεξιότητες και συνεισφορά με τα δύο πόδια

Η αποτελεσματικότητά του στις πάσες σε συνδυασμό με την ικανότητά του να κρατά την μπάλα, τον κάνουν επιτυχημένο τόσο στο να σερβίρει την μπάλα σε θέσεις για γκολ όσο και να την λαμβάνει σε αντίστοιχες θέσεις για να σκοράρει ο ίδιος. Το πέρασμά από το ποδόσφαιρο σάλας έχει επηρεάσει την τεχνική του κατάρτιση και ο έλεγχος του στην μπάλα είναι εντυπωσιακός.

Η ικανότητα του νεαρού να κρατά την μπάλα είναι πολύ ευεργετική στην επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση, κράτησε την μπάλα ενώ ο συμπαίκτης του έκανε κίνηση στον χώρο που υπήρχε στην πλάτη του Χόρχε και αυτός με την σειρά τον τροφοδότησε με ένα έξυπνο τακουνάκι.

Αυτό που τον κάνει επιτυχημένο στην αντίπαλη εστία δεν είναι μόνο οι έξυπνες τοποθετήσεις του αλλά επίσης, η ικανότητα του να εκτελεί και με τα δύο πόδια. Ο νεαρός έχει αποδείξει πως εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται και πως δεν θα ρίσκαρε να χαραμίσει καμία από αυτές. Παρόλο που είναι εκ φύσεως δεξιοπόδαρος, έχει δείξει την ικανότητα του να σκοράρει τόσο με το δεξί όσο και με το αριστερό. Τα 1,61 σουτ ανά παιχνίδι προσθέτουν αξία στην επιθετική απόδοση της Σάντος αλλά, οι κινήσεις του και η συνεισφορά του στην προώθηση της μπάλας τον καθιστούν πραγματικά ευεργετικό.

Οι τοποθετήσεις του Χόρχε στην περιοχή

Παρά την ικανότητά του να εκτελεί και με τα δύο πόδια, τα τελειώματά του είναι κάτι στο οποίο μπορεί να βελτιωθεί. Πολλές από τις προσπάθειές του πέρασαν ανεκμετάλλευτες λόγο του συγχρονισμού του, τον οποίο και πρέπει να δουλέψει. Ενώ διαθέτει την διορατικότητα και την ικανότητα, οι λήψεις αποφάσεων και η ταχύτητα χρήζουν βελτίωσης έτσι ώστε να μετατρέπει τις ευκαιρίες σε γκολ. Το να προβλέπει τις κινήσεις του αντιπάλου θα τον βοηθούσε πολύ στο να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του μπροστά από την εστία.

Αμυντική συνεισφορά

Μία από τις ομοιότητές του με τον Φιρμίνο είναι η αμυντική του συνεισφορά. Συμμετέχει συχνά στην πίεση που ασκεί η Σάντος, με το να προσπαθεί να μπλοκάρει το χτίσιμο παιχνιδιού από τον αντίπαλο και να κερδίσει εκ νέου την κατοχή της μπάλας. Οι 2,84 ανακτήσεις κατά μέσο όρο ανά 90 λεπτά, βοηθούν την ομάδα του να κερδίζει την κατοχή της μπάλας σε προωθημένες περιοχές και της δίνει περισσότερες ευκαιρίες για αντεπίθεση.

Ο Χόρχε υποστηρίζει τις αμυντικές ενέργειες με τον να κλείνει τον χώρο στα άκρα

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Χόρχε είναι η εναέρια παρουσία του. Το ύψος του (1,82 μ.) δεν τον εμποδίζει στον να συνεισφέρει στις ενέργειες της ομάδας του στον «αέρα». Έχει κατά μέσο όρο 5,69 εναέριες μονομαχίες ανά 90 λεπτά, κάτι που βοηθά την ομάδα του να διατηρεί την κατοχή και να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Οι αμυντικές του ενέργειες τον ξεχωρίζουν από τους άλλες παίκτες στην θέση του. Η συνεισφορά του στο αμυντικό τρανζίσιον υπερτονίζεται από τις 4,25 αμυντικές μονομαχίες ανά παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Ο νεαρός είναι περιζήτητος και στις δύο πλευρές του Λονδίνου, με αμφότερες τις Άρσεναλ και Τσέλσι να έχουν κάποιες αποφάσεις να πάρουν για τον επιθετικό τους σχηματισμό. Τα συμβόλαια κάποιων παικτών λήγουν την επόμενη σεζόν και είναι πολύ σημαντικό να πάρουν τις βέλτιστες αποφάσεις στην αγορά για να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες προσθήκες στην επίθεση.

Ηλίας Αποστολόπουλος

 

 

πηγή: totalfootballanalysis.com

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Football stories

EURO: Αυτούς γουστάρουμε, αυτούς πετάμε (ft. Κόλκας – Τσακαλέας) | Αποδυτήρια #13

Στο 13ο επεισόδιο του podcast «Αποδυτήρια» του Repress, ο Νίκος Γιαμπολδάκης υποδέχεται τον επικεφαλής, Σταύρο Κόλκα, και τον αρχισυντάκτη, Αντώνη Τσακαλέα, σε μια ...

Περισσότερα Tactical analysis