Football storiesSpecialsUefa Champions LeagueΠρωταθλήματα

1984: Ο μηνίσκος του Ταράση και η ανταρσία του Μήνου στο έπος του ΠΑΟ κόντρα στη Λίνφιλντ

0

«Έπος του ’84» κάποιοι μπορεί να ονομάζουν τον αποκλεισμό της Φέγενορντ του Ρουντ Γκούλιτ, την οποία ο Παναθηναϊκός υπέταξε στο ΟΑΚΑ (2-1) και απέκλεισε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, όμως το αμέσως επόμενο ζευγάρι με τη Λίνφιλντ διεκδικεί και αυτό μια θέση στο πάνθεον των αξιομνημόνευτων ιστοριών και επιτευγμάτων.

Βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου του 1984, δύο γκολ από τους Μαυρίδη και Ρότσα έκαναν τη διαδρομή της επιστροφής ατελείωτη για τη Φέγενορντ και έρχεται η ώρα για τον Παναθηναϊκό να μάθει τον επόμενο του αντίπαλο. Στο άκουσμα τις βορειοϊρλανδικής Λίνφιλντ, οι ελληνικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «τυχερό Παναθηναϊκό» που «κληρώθηκε με νταλικέρηδες».

Πράγματι, οι ποδοσφαιριστές της Λίνφιλντ δεν ήταν επαγγελματίες. Και πράγματι, ο επιθετικός ΜακΓκάχι ήταν οδηγός νταλίκας, άλλος δούλευε ταξί, άλλος σε εστιατόριο ως μάγειρας. Το όνομα του αντιπάλου δεν τρόμαζε τον ισχυρό Παναθηναϊκό που μετά το νταμπλ της προηγούμενης σεζόν αναζητούσε πλέον την καταξίωση στην Ευρώπη.

Ωστόσο στο ποδόσφαιρο σημασία έχει μόνο το αποτέλεσμα και αυτό δεν κοιτά διαφορά δυναμικότητας. Οι βορειοϊρλανδοί «έκατσαν» πίσω και αμύνθηκαν με τρομερό πάθος και δυναμικότητα, προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο τους γηπεδούχους όταν προηγήθηκαν στο 20ό λεπτό με τον Τότεν. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με εκτέλεση πέναλτι του Χαραλαμπίδη πριν το ημίχρονο και έψαχνε πλέον τουλάχιστον ένα δεύτερο τέρμα.

Στο ΟΑΚΑ οι φίλαθλοι παρακολουθούν ομηρικές μάχες, ο χρόνος κυλά, το 1-1 παραμένει και στο 88′ ο Κώστας Ταράσης αισθάνεται ενοχλήσεις στο γόνατο. «Γιάτσεκ!», φωνάζει στον Γκμοχ. «Αλλαγή!». Αλλά ο προπονητής του Παναθηναϊκού είχε ήδη κάνει τις δύο διαθέσιμες αλλαγές του και τον παροτρύνει να συνεχίσει. Ο Νίκος Καρούλιας εκτελεί πλάγιο, ο τερματοφύλακας της Λίνφιλντ απομακρύνει με γροθιές και η μπάλα στρώνεται στον Ταράση: μονοκόμματο σουτ, γκολ, 2-1 και δύο ημέρες μετά ταξίδι στη Σουηδία για εγχείρηση μηνίσκου

«Μόνο με θαύμα θα περάσει ο ΠΑΟ», είναι το πρωτοσέλιδο της επομένης «Αθλητικής Ηχούς». Και η τεταμένη κατάσταση διαιωνίζεται μετά την ήττα από τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο Παναθηναϊκός οφείλει πλέον να προκριθεί στο Μπέλφαστ πάσει θυσία.

Στη Βόρειο Ιρλανδία, ωστόσο, τον περιμένει ψυχρολουσία. Θερμοκρασία υπό τους μηδέν βαθμούς, ψιλόβροχο και ένας άσχημος αγωνιστικός χώρος. Η ψυχρολουσία επεκτείνεται και στο σκορ… Μια τακτική αλλαγή στην επίθεση της Λίνφιλντ μπερδεύει την άμυνα του ΠΑΟ και μέσω ανελέητου pressing, σύντομα οι γηπεδούχοι προηγούνται με 3-0! Τα δύο γκολ τα έχει σκοράρει ο… νταλικέρης ΜακΓκάχι! Μάλιστα, ο Ταράσης έχει αποκρούσει πάνω στη γραμμή το τέταρτο… Τότε, ο Γεώργιος Βαρδινογιάννης απευθύνεται στον Γιάτσεκ Γκμοχ: «Κόουτς, τι γίνεται;». «Πρόεδρε μη φοβάσαι», του απαντά. «Εγώ είμαι εδώ».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού στρέφεται τότε στον πάγκο του και στον τερματοφύλακα Αντώνη Μήνου:
– «Σήκω, θα μπεις αλλαγή».
– «Μίστερ, τι αλλαγή να μπω;», απαντά ο Μήνου. «3-0 είναι. Βάλε επιθετικό μήπως και αλλάξει κάτι».
– «Καλά, θα σου πω εγώ μετά…», μουρμουρίζει και απομακρύνεται ο Γκμοχ, που δίνει τις απαραίτητες οδηγίες στους αμυντικούς του, κάνει εσωτερικές αλλαγές και διορθώνει την κατάσταση.

Στο γήπεδο, οι παίκτες του «τριφυλλιού» αρχίζουν να μαλώνουν μεταξύ τους, να βρίζονται στα όρια της αφύπνισης, να ωθούν ο ένας τον άλλον για την ανατροπή. Μέσα σε δύο λεπτά, από το 30′ ως το 32′, με πέναλτι του Σαραβάκου και γκολ του Ρότσα, οι ισορροπίες αλλάζουν. Λήξη ημιχρόνου με 3-2.

Έξω από τα αποδυτήρια του αθηναϊκού συλλόγου, ο Γιάτσεκ Γκμοχ περιμένει τους ποδοσφαιριστές του γεμάτος θυμό και αρχίζει να τους χτυπά μπουνιές. Το team talk της ανάπαυλας έχει οργή, έχει ένταση. Οι παίκτες αρχίζουν να το συζητούν και οι ίδιοι μεταξύ τους. Ξαφνικά, οι αντίπαλοι της Λίνφιλντ περνούν έξω από τα αποδυτήρια και χτυπούν επιδεικτικά την ξύλινη πόρτα. Η ελληνική αποστολή τρέχει στο διάδρομο για να ζητήσει τα… ρέστα, αλλά οι βορειοϊρλανδοί έχουν προλάβει να απομακρυνθούν.

Στο 64′ ο Αντωνίου ισοφαρίζει σε 3-3 και τελικά ο Παναθηναϊκός παίρνει την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Μετά το παιχνίδι, οι παίκτες της ομάδας έτρεξαν να… ευχαριστήσουν τον Αντώνη Μήνου που αρνήθηκε να μπει αλλαγή, ενώ, λίγο αργότερα, η διοίκηση τον τιμώρησε για αυτήν του την πράξη. Τα πρωτοσέλιδα της επομένης έγραφαν για «νέο Γουέμπλει», όμως, παρά το γεγονός πως απέκλεισε και τη Γκέτεμποργκ, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λίβερπουλ στα ημιτελικά, έχοντας παράπονα από τη διαιτησία στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ.

Τα έπη γράφονται με ήρωες και το έπος του «τριφυλλιού» με τη Λίνφινλτ είχε πολλούς, λαϊκούς ήρωες, με ανθρώπινες και λαϊκές αντιδράσεις. Είχε θυσίες, είχε… μπουνίτσες, είχε… υπηρεσιακές ανταρσίες και, τελικά, λύτρωση.

*Οι διάλογοι του κειμένου βασίζονται σε μαρτυρίες και αφηγήσεις των πρωταγωνιστών.

Νίκος Γιαμπολδάκης
Το ταξίδι του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε όταν το 2015... αυτοπροτάθηκε στο liverpoolfans.gr για να καταγράψει μια άποψη που δεν είχε διαβάσει πουθενά και ήθελε πολύ να την πει. Αν δεν υπήρχε η Liverpool, θα την έφτιχανε ο ίδιος για να την υποστηρίζει. Η αγάπη του για το επάγγελμα, το ποδόσφαιρο και την τακτική, του επιτρέπει να μην βαριέται ποτέ τη δουλειά. Πιστεύει πολύ σοβαρά πως πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι που παίζεται στην τηλεόραση· είναι κάτι που παίζεται στους υπολογιστές αναλυτών και προπονητών. Έχει εργαστεί στο epsm24.gr και επί του παρόντος εργάζεται ως συντάκτης στο SDNA.gr, στο makedonikos.gr και είναι περήφανο μέλος στο ερασιτεχνικό - από επιλογή - και ανεξάρτητο liverpoolfans.gr.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Football stories