Talent Profile

Η Ligue 1 στο μικροσκόπιο: Οι πέντε παίκτες που ξεχώρισαν (vid)

0

Αν γίνεται κάτι στο γαλλικό πρωτάθλημα και δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, αυτό είναι να φεύγουν από εκεί νεαροί ποδοσφαιριστές με προορισμό ανώτερα πρωταθλήματα, με αντάλλαγμα πολλά εκατομμύρια ευρώ για τους συλλόγους της Ligue 1.


Εντουάρντο Καμαβινγκά


Δύο χρόνια μετά το επαγγελματικό του ντεμπούτο, ο Εντουάρντο Καμαβινγκά έχει κάνει ήδη αρκετά πράγματα για να θεωρείται μεταγραφικός στόχος για κάθε μεγάλο σύλλογο στην Ευρώπη.

Σε ηλικία 18 ετών, ο κεντρικός μέσος έχει ήδη παίξει 80 επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα της Ρεν, συμπεριλαμβανομένου τέσσερα ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2020-21. Με τα τωρινά δεδομένα, έχει 65 συμμετοχές στην Ligue 1 και είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης με τόσες συμμετοχές στην ιστορία της διοργάνωσης μετά τον Μπασίλ Μπολί.

Ρίχνοντας μία ματιά στους νεαρότερους Γάλλους παίκτες, ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι συχνά αυτός που μας έρχεται πρώτος στο μυαλό, αλλά ο Καμαβινγκά δεν πρέπει να μένει εκτός συζήτησης. Πριν καν τα 18α γενέθλιά του, είχε κληθεί στην εθνική ανδρών από τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, όντας ο πρώτος παίκτης κάτω των 18 ετών με κλήση στην εθνική στην μεταπολεμική εποχή. Με την συμμετοχή του στο αρχικό σχήμα των «τρικολόρ» με αντίπαλο την Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2020, έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Γαλλίας σε ηλικία 17 ετών και 332 ημερών, πίσω από τον Μαουρίς Γκαστιγιέ, ο οποίος ήταν έξι μήνες νεότερος όταν σκόραρε ενάντια στο Λουξεμβούργο τον Φεβρουάριο του 1914.

Ο… θόρυβος γύρω από τον Καμαβινγκά δεν αφορά μόνο το τι φαίνεται πως θα προσφέρει στο μέλλον. Ο νεαρός χαφ έχει ήδη δείξει τι μπορεί να δώσει σε όποια ομάδα αγωνίζεται. Από το ξεκίνημα της σεζόν 2019-20, έχει κάνει τα περισσότερα τάκλιν (195) και έχει ολοκληρώσει το 57% των μονομαχιών στην Ligue 1. Μόνο δύο από τους υπόλοιπους 24 μέσους οι οποίοι έχουν πάρει μέρος σε 500+ μονομαχίες σε αυτό το διάστημα έχουν παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας.

Προωθημένα κουβαλήματα μπάλας της σεζόν 2020-21. Ο Καμαβινγκά είναι πρώτος με 3,040 μετρά προώθησης με την μπάλα στα πόδια του, μεταξύ κεντρικών και επιθετικών μέσων.

Μετά από τέτοια σεζόν και ένα άκρως επιτυχημένο ντεμπούτο με την εθνική ομάδα, ο Καμαβινγκά δέχθηκε κριτική για χαμηλή απόδοση σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Παρόλα αυτά, παραμένει εκ των κορυφαίων box to box μέσων στην Γαλλία. Κανένας παίκτης σε παρόμοια θέση με αυτόν δεν έχει κουβαλήσει την μπάλα τόσο ψηλά στο γήπεδο, γεγονός το οποίος έρχεται να συνδυαστεί με την επιτυχία του στα τάκλιν για να μας δώσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την Ρεν, στο κυνήγι της για πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας.

Το συμβόλαιό τους λήγει το καλοκαίρι του 2022 και η Ρεν γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να τον κρατήσει για πολύ ακόμα. Μοιάζει σχεδόν αναγκαστικό να τον πουλήσει αυτό το καλοκαίρι, για να έχει να λαμβάνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, πριν ο νεαρός αποκτήσει το δικαίωμα να υπογράψει κάπου ως ελεύθερος, με τα μεγάλα κλαμπ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να παραμονεύουν.

Μάικ Μενιάν

«Παρά την κατάκτηση του τίτλου στην Γαλλία για το 2020-21, η Λιλ πολύ δύσκολα θα κρατήσει στις τάξεις τον τερματοφύλακά της Μάικ Μενιάν»

Ο Πάολο Μαλντίνι συμφωνεί απόλυτα με την παραπάνω τοποθέτηση. O 25χρονος keeper έχει ήδη πάρει μεταγραφή για την Μίλαν, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντας πίσω του την τρομερή πορεία με την Λιλ που έφτασε στον τίτλο. Ας δούμε όμως, τι έκανε ο Μενιάν την σεζόν που πας πέρασε.

Έπειτα από έξι σεζόν και σχεδόν 150 επίσημα ματς στην Λιλ, ο Μενιάν καλείται να γίνει ο, κατά τα φαινόμενα, αντί-Ντοναρούμα στο Μιλάνο.

Είναι ξεκάθαρο πως θα είναι ένας εκ των τερματοφυλάκων της Γαλλίας για το επερχόμενο Euro και η συμμετοχή του σε ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά θα είναι κάτι που ο Μενιάν έχει κερδίσει και αξίζει να πάρει.

Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφέτος, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία περισσότερες φορές από κάθε άλλον (20). Αυτή η επίδοση, σε συνδυασμό με κορυφαία ποσοστό αποκρούσεων στην καριέρα του το 2020-21 (78,9%), οδήγησαν την Λιλ στο να έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 22 γκολ παθητικό, στον δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Έχει αποδειχθεί μία πολύ αξιόπιστη λύση στην εστία, καθώς δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής στα τελευταία 106 παιχνίδια της Λιλ για το πρωτάθλημα, ενώ έχει καταγράψει μόλις τρία λάθη που οδήγησαν σε γκολ. Ο «Magic Mike» έχει επίσης καλό ποσοστό στις αποκρούσεις πέναλτι, αρνούμενος τα οχτώ από τα 26 που έχει αντιμετωπίσει στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας (31%). Αυτή είναι η τρίτη υψηλότερη επίδοση στο πρωτάθλημα από το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και η πρώτη του ενέργεια ήταν μία απόκρουση πέναλτι με αντίπαλο τον Πολ Ζορζ Ντεπ.

Προσδοκώμενα γκολ να δεχθεί: 27,8
Δέχθηκε: 20
Έσωσε: 7,8
Σουτ στην εστία που δέχθηκε: 102

Τερματοφύλακας της χρονιάς για το 2019 και σε μάχη με τον Κέιλορ Νάβας για το βραβείο αυτής της σεζόν. Αμφότεροι είναι πολύ ανώτεροι από τους υπόλοιπους τερματοφύλακες στην Ligue 1 για το 2020-21 αναφορικά με τα γκολ που έσωσαν.

Τα γκολ που σώθηκαν είναι μέτρηση για διαφορετικούς τερματοφύλακες οι οποίοι αντιμετώπισαν διαφορετικό αριθμό σουτ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποτελεί έναν πιο ακριβή τρόπο για να κρίνουμε την ικανότητα του εκάστοτε τερματοφύλακα στις αποκρούσεις. Ομαλοποιώντας της αξία των σουτ, μπορούμε να δούμε αν οι τερματοφύλακες έπρεπε να δεχθούν περισσότερα ή λιγότερα γκολ για κάθε γκολ που δέχθηκαν, με βάση την ποιότητα των σουτ που κατέληξαν στην εστία.

Το ποσοστό γκολ που σώθηκαν από τον Μενιάν είναι 1,36 κάτι που σημαίνει πως αναμενόταν να δεχθεί 1,36 γκολ για κάθε γκολ που δέχθηκε εν τέλει στη σεζόν 2020-21, επίδοση που μόνο ο Όμπλακ (1,52) ξεπέρασε στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μεταξύ των βασικών τερματοφυλάκων. Η συνύπαρξή του με κορυφαίους παίκτες στην θέση του, τελικά του έδωσε την ευκαιρία να πάρει μεταγραφή στην Μίλαν, των εφτά Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία επιστρέφει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση την επόμενη σεζόν.

Αμινέ Γκουιρί

Οι φίλοι της Λυών αναστατώθηκαν όταν έμαθαν πως ο Γκουιρί θα αποχωρούσε για το… μικρό ποσό των εφτά εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο.

Ο νεαρός επιθετικός, ο οποίος γεννήθηκε μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από την Λυών, δεν κατάφερε να βρει ρόλο στα πλάνα του Ρούντι Γκαρσία, καθώς αγωνίστηκε μόλις 110 λεπτά συνολικά την προηγούμενη σεζόν. Όπως οι Λοΐκ Ρεμί και ο Αλασάν Πλεά, επέλεξε να πάει στη Νις για να βρει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής.

Η εφετινή σεζόν κάθε άλλα παρά εντυπωσιακή ήταν για τη Νις, καθώς τερμάτισε στην ένατη θέση στο πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων από το Europa League, ούσα τελευταία πίσω από τις Μπάγερ Λεβερκούζεν, Σλάβια Πράγας και Χαποέλ Μπερ Σεβά. Από την άλλη, η σεζόν του Γκουιρί σε ατομικό επίπεδο ήταν πολύ καλή. Με 16 γκολ και εφτά ασίστ, οι 23 άμεσες συμμετοχές του σε γκολ ήταν υπερδιπλάσιες από κάθε άλλον συμπαίκτη του.

Πέρα από τα γκολ και τις ασίστ, ο Γκουιρί είναι ένας πολυάσχολος επιθετικός. Στην Ligue 1 εφέτος, είναι όγδοος σε σουτ (76), έκτος σε επαφές στην αντίπαλη περιοχή (170) και πρώτος σε κερδισμένες κατοχές στον επιθετικό τρίτο (33) ανάμεσα σε όλους τους παίκτες του γαλλικού πρωταθλήματος. Η αλήθεια είναι πως δεν πέτυχε τα προσδοκώμενα γκολ του, καθώς από τα 14,4 πέτυχε 12, αλλά είχε μικρή απόκλιση, συν ότι «σημάδεψε» το δοκάρι περισσότερο από κάθε άλλον (6 φορές).

Μακριά από την Λυών, όπου και… βασανιζόταν από τις βιαστικές συγκρίσεις με τον Καρίμ Μπενζεμά, ο Γκουιρί έχει αποδείξει πως όντως είχε δυναμική να πετύχει. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δούμε αρκετές ομάδες να… ενοχλούν τη Νις για τον Γκουιρί στο εφετινό μεταγραφικό παζάρι.

Μπενουά Μπαντιασίλ

Με την Μονακό να διαλύεται και να παλεύει για να αποφύγει τον υποβιβασμό στη σεζόν 2018-19, ο Μπενουά Μπαντιασίλ ήταν από τις λίγες ακτίνες φωτός στο σκοτάδι που είχαν βυθιστεί οι Μονεγάσκοι.

Κάνοντας ντεμπούτο στο πρωτάθλημα κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, και ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης στα τέλη του 2018, ο Μπαντιασίλ έπρεπε να μάθει πολύ γρήγορα να αντιμετωπίζει τους καλύτερους. Μοιάζει να πέρασε το τεστ, με 68 εμφανίσεις και περισσότερα λεπτά (5,777) από κάθε άλλον παίκτη κάτω των 21 στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυτή τη σεζόν.

Παρά το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάινεντ το προηγούμενο καλοκαίρι, εν τέλει έμεινε στο πριγκιπάτο, όπου συνέχισε την πρόοδό του υπό τις οδηγίες του Νίκο Κόβατς. Ο Κροάτης προπονητής βοήθησε τη Μονακό να ανέβει στην βαθμολογία και να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ τερματίζοντας στην τρίτη θέση, με τον Μπαντιασίλ να είναι πρωταγωνιστής.

Είναι ο πιο χρησιμοποιημένος αμυντικός του γαλλικού πρωταθλήματος με 33 συμμετοχές και 2,691 λεπτά, ενώ σκόραρε δύο σημαντικά γκολ στην αρχή της σεζόν, την ισοφάριση κόντρα στην Ρεμς και το νικητήριο στην έδρα της Μετς.

Με τη Μονακό να είναι τρίτη σε ποσοστό κατοχής κατά μέσο όρο στην Ligue 1 εφέτος (56,2%), είναι σημαντικό να διαθέτει παίκτης με ευχέρεια στον χειρισμό της μπάλας. Ο Μπαντιασίλ έχει ολοκληρώσεις τις περισσότερες πάσες (2,002) και έχει κάνεις τις περισσότερες επαφές (2,596) για την ομάδα του Κόβατς. Σε ματς με αντίπαλο την Ρεμς τον Αύγουστο, ο αμυντικός έσπασε το ρεκόρ για παίκτης της Μονακό και στις δύο κατηγορίες, με 151 επαφές και 133 επιτυχημένες πάσες.

Ένας ολοκληρωμένος αμυντικός παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Μπαντιασίλ έχει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό σε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες στο πρωτάθλημα με 72,5% και έχει το υψηλότερο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών για τους παίκτες της Μονακό με 62,3%. Κάνει όλα τα παραπάνω παραμένοντας πειθαρχημένος, καθώς έχει δεχθεί μόλις τέσσερις κάρτες στα τελευταία 52 του παιχνίδια.

Τρία χρόνια μετά από ένα δύσκολο και αναπάντεχο ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μπαντιασίλ θα έχει σίγουρα την ευκαιρία να επανεμφανιστεί στην διοργάνωση είτε με την φανέλα της Μονακό είτε όχι…

Χουσέμ Αουάρ

Τα ρεπορτάζ για ενδεχόμενη μετακίνηση είτε στην Γιουβέντους είτε στην Άρσεναλ έπαιζαν πολύ συχνά το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά ποτέ δεν βγήκαν αληθινά αναφορικά με το μέλλον του Χουσέμ Αουάρ.

Η πέμπτη συνεχόμενη σεζόν του με την Λυών δεν ήταν παραγωγική από πλευράς αριθμών (έξι γκολ, τρεις ασίστ), αλλά αυτό δεν μπορεί να μας αλλάξει την άποψη για το πόσο ταλαντούχος είναι ο Γαλλοαλγερινός μέσος.

Απουσίες λόγω τραυματισμού και Covid-19 του στάθηκαν εμπόδιο στην εφετινή σεζόν, αλλά είχε εκλάμψεις ευφυΐας που βοήθησαν την Λυών στην διεκδίκηση του τίτλου. Η συνεργασία του στον άξονα με τους Βραζιλιάνους Λούκας Πακετά και Τιάγκο Μέντες ή Μπρούνο Γκιμαράες, δουλεύει σωστά για να του δώσει τον χώρο που χρειάζεται για να προωθηθεί με την μπάλα στα αριστερά και να υποστηρίξει τους τρεις της επίθεσης.

Μόνο ο Νεϊμάρ (8) έχει συμμετοχή σε περισσότερες ακολουθίες που κατέληξαν σε σουτ ανά 90 λεπτά στην Ligue 1 από τον Αουάρ (7,5), ενώ είναι ο κεντρικός μέσος με τα περισσότερα κουβαλήματα μπάλας που κατέληξαν σε τελική προσπάθεια (17), επίδοση η οποία είναι υπερδιπλάσια από κάθε άλλον παίκτη σε αυτή την θέση.

Στα 22 του, ο Αουάρ έχει αρκετές παραστάσεις τόσο στο πρωτάθλημα (124 εμφανίσεις) όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (25 ματς). Από το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία, έχει συμμετοχή σε 41 γκολ (22 τέρματα, 19 ασίστ), με μόνο τον Κιλιάν Εμπαπέ (141) να έχει περισσότερες στους παίκτες που γεννήθηκαν από το 1998 και μετά.

Η Λυών συγκαταλεγόταν πάντα στις καλύτερες ακαδημίες της Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια, έχουν πουλήσει παίκτες με υψηλές τιμές όπως οι Καρίμ Μπενζεμά, Αλεξάντρ Λακαζέτ, Κορεντίν Τολισό και Σαμουέλ Ουμτιτί. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο Αουάρ να μπει στην παραπάνω λίστα αυτό το καλοκαίρι.

 

 

Απόδοση: Ηλίας Αποστολόπουλος
Πηγή: theanalyst.com

Repress Team
Το Repress.gr είναι μία προσπάθεια στα ΜΜΕ να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε θέματα ποδοσφαιρικής ανάλυσης αλλά και νοοτροπίας. Την ομάδα του Repress.gr στελεχώνουν επαγγελματίες προπονητές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί του ποδοσφαίρου καθώς επίσης και αθλητικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα ποδοσφαίρου.

Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια

Περισσότερα Talent Profile